Satele Moldovei, bântuite de singurătate și dărâmături

Cu pași mici, dar proeminenți satele Moldovei rând pe rând se sting. Printre aceste localități gata să dispară se numără și satul Șamalia, raionul Cantemir. Aflat la doar o distanță de 35 km de la raionul localitate, cu trecerea timpului cunoaște o situație din ce în ce mai rea. Crește considerabil numărul caselor abandonate. Localnicii ne confirmă că există mai multe cauze care au contribuit la situația actuală printre care se numără: sărăcia, migrația, lipsa locurilor de muncă, închiderea gimnaziului din  localitate, absența transportului public etc.

 

sursă foto: Irina Suhaițchii

 

Satul Șamalia o palmă de pământ abandonată ,uitată și plină de parloage .Pe ulițile satului îngustea abia de se pot observa casele locuilibele fiindcă 50% sunt case dărmate care nu se mai vad din buruiene sau putem observa  rămășițele unor case care în trecut se numărau printre cele mai frumoase gospodării .Grijile și nevoile au făcut că unele familie să-și ia copii și să plece la oraș sau cel puțin într-o localitate unde exista școală și condiții mai bune de trai.

La momentul actual primăria satului Șamalia are pe lista de evidență aproximativ 800 de persoane dintre care nici macar 50% nu sunt în localitate, fie vin ocazional fie au plecat peste hotare și nu s-au mai reîntors de ani de zile. Oamenii care au rămas în localitate dispun de 3 magazine ,oficiul poștal , biserică ,primărie și grădinița de copii care a fost perioade în care nu a funcționat din cauza lipsei copiilor.

Astăzi grădinița activează, are o grupă mixtă în care zilnic sunt prezenți până la 10 copii.Dar cel mai probabil  grădinița nu v-a activa mult fiindcă din acești 10 copii prezenți în toamna 4 dintre ei vor pleca la școală din satul vecin și  nu există copilași mici pentru a suplini numărul . Medicul din localitate Savițchi Maria a menționat că natalitatea satului este cu mult sub normă ,în localitate nu se nasc copii cum pe timpuri .În  anul 2021 în satul Șamalia s-a născut 3 copii . :,,Daca în anul 2020 la evidență am fost 8 mămici anul 2021 în sat s-au născut 2 fetițe și un băiețel .Dar nici nu are cine naște fiindcă tineret foarte rar și majoritatea e plecat sau îs puși la evidență în satele vecine ‚’.Problema lipsei transportului le dă bătăi de cap locuitorilor și deși au apelat la ajutor rezultatele au fost zero. Administrația  locală afirmă că au solicitat în nenumărate rânduri ajutor din partea Consiliului Raional dar au fost refuzați în nenumărate rânduri cu mențiunea că nu sunt bani în buget .

Ultima solicitate a fost chiar anul 2021 când primarul localității Răileanu Maria a solicitat să ofere satului un transport public de care localnicii au mare nevoie fiindcă unicul transport din localitatea este spre capitală și acesta este foarte devreme ,ora pornirii fiind ora 6 dimineața .Mulți  pensionari nu-și permit sa achite transport pentru a merge la raion la medic dar nici nu pot sta la ocazie mai alest pe timp de iarna când aștepți ore în șir și nu trece nimeni  : ,,Nu avem transport către raion ,unica rutiera este către Chișinău și plecă din sat la ora 6 dimineața. In sat majoritatea sunt pensionari care au o pensie mizeră aceștia nu își permit sa achite o mașină care ajunge sa coste până la 500lei sau să stea ore în șir la ocazie.

sursă foto: Irina Suhaițchii

Am solicitat transport de la raion în nenumărate rânduri. dar fară rezultate ‘’afirma primarul doamna Maria Răileanu .Deși pe drum nu prea am reușit să ne întâlnim cu nimeni am surprins-o pe doamna Baltă Olga în timp ce trebăluia prin curte aceasta ne spune că pe zi ce trece este tot mai greu satul pe zi ce trece se pustiește  tinerii pleaca din bătrâni decedează și rămân doar acei care nu au unde pleca. Este foarte greu la  sat fără locuri de muncă :,,Situația este una grea ,personal am 3 copii ,eu am post de munca dar soțul nu ,este imposibil sa supraviețuim cu 3000 lei in 5 persoane .Acesta este și cauza pentru care tinerii pleca și în sat  rămân doar bătrâni și acei care am muncit la case și nu ne lasă inima să o părăsim  ,sperăm să se schimbe ceva astfel satul nostru în timpul apropiat  riscă să rămână fără oameni ‘’. De aceeași părere este și doamna Mărimeac Ana care ne spune că copii ei au plecat la oraș odată cu închiderea gimnaziului fiindcă nora nu era deacord că copilul să meargă o distanță de 10 km până la școală în satul vecin într-un transport vechi care mai mereu se defecta pe timp de iarna și copii veneau pe jos.

,Of e tristă situația satului nostru ,rar oameni încă mahala noastră de pe deal este locuita cam casă lângă casă comparativ cu partea cealaltă de sta unde sunt numa darmaturi ,la mine toți 3 băieți au plecat la Chișinău unul din ei o locuit aici dar când s-au  închis  școală din sat s-a dus fiindcă era foarte greu pe timp de iarna să aștepți copilul sa vina de la Visiniiovca satul vecin unde 10 km mergeau cu un autobus vechi și mereu rămâneau copii pe drum s-au veneau pe jos .Sperăm să se schimbe vremurile și cei de la orașe sa vină la sate altfel nustiu ce o sa fie ‚’.Cu parere de rău ăsta e destinul în  majoritatea cazurilor a satelor din Republica Moldova oamenii trăiesc cu speranța că totul este temporar și situația  se va îmbunătăți în cel mai apropiat timp .

AUTOR: Irina Suhaițchii (Răileanu), stagiar