/FOTO.VIDEO/ Inaugurarea primei platforme de belvedere la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” se poate bucura cu o nouă construcție arhitecturală unică, pe 3 decembrie a avut loc inaugurarea primei platforme de belvedere, ce va garanta protejarea și conservarea naturii, și a patrimoniului cultural, reducerea apariției potecilor și locurilor de popas haotice.

sursa foto: ecopresa.md

Platforma a fost amenajată în una din cele mai atractive locații ale Rezervației, oferind o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, un loc ce a devenit de mai mult timp un punct de oprire spontană a vizitatorilor. Având în vedere fluxul mare de turiști, s-a constatat o creștere a presiunii recreative asupra arealului, presiune care necesită a fi gestionată pentru a evita consecințele negative asupra mediului natural și a siturilor arheologice din zonă.

sursa foto: ecopresa.md

La inaugurare platformei a participat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan. „Sper că pentru reprezentanții din sectorul turistic, respectivul concept de amenajare a platformei de belvedere realizat de către administrația Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” cu suportul U.S. Forest Service și Ministerul Culturii al Republicii Moldova, va servi drept sursă de inspirație și pentru alte activități turistice, pentru a putea asigura un turism cu adevărat accesibil, conservând în același timp cu responsabilitate moștenirea culturală și resursele naturale existente în Republica Moldova. În același timp, fiecare obiectiv turistic național nou trebuie să asigure accesul persoanelor cu nevoi speciale, astfel consolidând incluziunea lor socială”, a declarat ministrul.

sursa foto: ecopresa.md

Capacitatea platformei este de 20 de persoane și constituie o suprafață de 38 m2, fiind completată cu o cale de acces pavată, 115 m de balustradă de protecție, panou de informare și sistem de iluminat artistic.

De asemenea, pe platformă se regăsește un pupitru cu informație despre patrimoniul cultural al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, realizat în alfabetul Braille, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru a le asigura o imagine perceptibilă despre ceea ce îi înconjoară. În plan arhitectural este propusă o imagine simplistă ce urmează liniile reliefului și cromatica locului.

 

Ion Ceban, director general al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”: „Scopul Platformei de Belvedere de la „Orheiul Vechi” este de a contribui la crearea condițiilor necesare pentru conservarea mediului patrimonial al rezervației, de a dirija fluxul de vizitatori spre zone special amenajate, de a evita tasarea solului și distrugerea covorului vegetal pe suprafețe mari, cu posibilități de dezvoltare a unor noi forme de turism și trasee tematice. De asemenea, administrația rezervației este orientată spre atragerea turiștilor cu nevoi speciale și incluziunea tuturor în procesul cunoașterii patrimoniului cultural și natural al țării”.

Leah Lord, Program Manager, U.S. Forest Service: „U.S. Forest Service a oferit susținere și cofinanțare pentru amenajarea platformei de Belvedere de la Orheiul Vechi în cadrul unui efort mai amplu de sprijinire al membrilor comunității locale, care își dedică activitatea protecției și promovării arealelor cu valoare deosebită din Moldova. U.S. Forest Service speră că amenajarea platformei de Belvedere de la Orheiul Vechi va servi drept exemplu de reducere a degradării arealelor de interes sporit și crearea condițiilor pentru a stimula potențialul de vizitare al acestora prin semnalizare și infrastructură bine gândită, atractivă și durabilă.

Platforma de Belvedere de la Orheiul Vechi va contribui la asigurarea confortului și securității vizitatorilor Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” ce vin să se bucure de peisajul unic al arealului.

Elena Scobioală, Coordonator local al U.S. Forest Service: „Ideea acestui concept de amenajare a platformei de belvedere la Orheiul Vechi a apărut în octombrie 2018, în timpul unei vizite în Parcul Național Rocky Mountains, desfășurată în cadrul „Seminarului Mobil privind planificarea şi managementul turismului în ariile protejate din SUA”, organizat de U.S. Forest Service în cooperare cu Universitatea din Colorado. După ce am vizitat o platformă de belvedere din Colorado, am îndrăznit să visez să avem ceva asemănător în Moldova. Mai târziu, împreună cu arhitectul Andrei Vatamaniuc, am lucrat pentru a adapta conceptul din SUA la peisajul Rezervației Orheiul Vechi. Durata proiectului, de la idee până la realizare, a fost de trei ani. Nu a fost o muncă ușoară, dar prin parteneriate și muncă asiduă, împreună am construit ceva frumos. Rezultatul de astăzi — Platforma de belvedere de la Orheiul Vechi — este dovada puterii pe care o are fiecare dintre noi, puterea de a visa și de a acționa pentru binele comun.”

Primarul comunei Trebujeni, Cristina Gandrabur a mai adăugat că localnicii au fost cei ce au contribuit la construcția platformei de belvedere fiind că sunt meșteri în piatră și în lemn.

Menționăm că amenajarea Platformei de Belvedere a fost realizată de Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, cu suportul U.S. Forest Service și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Text: Ludmila Hițuc

Video: Ion Borșci