Ana Vizitiv, o tânără activistă care promovează activitatea fetelor în domeniul STEM

Ana Vizitiv este o tânără de 18 ani din Republica Moldova, care a fost pasionată de domeniul științelor exacte (STEM) încă din copilărie. Ea a participat în numeroase olimpiade și a fost câștigătoarea competiției internaționale de Științe și Inginerie, Regeneron ISEF 2021. Tânăra promovează activitatea fetelor în domeniul STEM și le încurajează să își urmeze pasiunea indiferent de stereotipurile de gen cu care se întâlnesc.

„Cred că pasiunea mea pentru STEM s-a născut din curiozitate. Subiectul meu preferat este fizica, cu toate că nu pot trece niciodată indiferent de problemele de chimie și în ultimul an m-am găsit scriind algoritme! Par 3 subiecte absolut diferite, însă totul este interconectat și fiecare știință se completează una pe cealaltă!”, spune Ana.

Pe lângă faptul că este pasionată de științele exacte, Ana este și o tânără activistă în domeniul promovării egalității de gen și a libertăților femeilor în toate sferele vieții. Domeniul de care este interesată, deși devine mai incluziv pentru fete, este încă predominant masculin, lucru pe care tânăra l-a observat prin propria experiență.

„Ca și majoritatea activistelor în domeniul egalității de gen, am fost motivată de experiențele de viață în care am întâmpinat atitudini sexiste și discrimininare. Fiind o tânără în domeniul STEM, nu am fost scutită de glume sexiste și atitudini descurajatoare, sau de fraza “Științele exacte sunt pentru băieți”. Acest comportament din partea societății mă bloca să-mi dezvolt potențialul în continuare și îmi îngreuna fiecare pas către visurile mele”, spune tânăra, care adaugă că își dorește să contribuie la avansarea viziunilor societății din Republica Moldova și să protejeze tinerele care vor să fie active în acest sens pentru a le oferi mai mult curaj să se exprime și să își aleagă un domeniu de activitate de care sunt pasionate, indiferent de rolurile de gen preconcepute.

În clasa a 7-a tânăra a început să participe pentru prima dată în cadrul olimpiadelor de științe exacte, care mai apoi au devenit o sursă de motivație foarte importantă. Cu toate acestea, în ciuda succeselor pe care le obținea, atitudinea discriminatorie au făcut-o pe Ana să devină nesigură în propriile forțe și să se întrebe dacă este important ceea ce face.

„Atitudinea sexistă și discriminatorie din partea profesorilor care ulterior a fost preluată de elevi, m-au făcut să am conflicte interioare și să îmi pun la îndoială capacitățile. Cu toate acestea, nu am lăsat atitudinile discriminatorii să mă influențeze prea mult”, a spus eleva.

Ana a decis să creeze un proiect pentru a promova valorile egalității de gen și de a forma o comunitate strânsă între persoanele care împărtășesc aceleași idei, dar și pentru fetele pasionate de domeniul STEM, dar care nu știu de unde să înceapă și cum să se manifeste.

„Am venit cu o idee de proiect care am decis să o prezint la UN Women. Ziua când am ajuns la sediu a fost punctul culminant care a determinat activitatea mea de acum. Ideea mea a fost susținută conceptual de persoanele din oficiu, care mi-au oferit o geantă plină de cărți și pliante din care puteam afla mai multe despre egalitate de gen. Cred că am fost cel mai fericit suflet în ziua aceea. Cu timpul am început să mă aprondez în feminism și cunoștințele despre egalitate de gen. Astfel, la 16 ani a fondat împreună cu prietena mea organizația Feminismd ce are scop promovarea valorilor feminismului și a egalității de gen în Republica Moldova. Noi ne propunem să combatem stereotipurile de gen și să contribuim la dezvoltarea unei societăți juste, libere și tolerante, unde fiecare om, indiferent de gen, orientare sexuală, religie, etc. se va bucura de aceleași oportunități, drepturi și resurse”, a spus tânăra.

Pe parcurs, ideile ei s-au dezvoltat în direcția creării unei comunități exclusiv pentru fetele pasionate de domeniul STEM. Astfel, tânăra a aflat de posibilitatea de a participa în cadrul unui Program de Mentorat unde a reușit să își pună în practică ideile pe care le-a avut inițial.

„Am vrut să ajung în toate colțurile Republicii Moldova cu ideea că “Locul tau e în STEM” (Girl, you belong in STEM!), astfel am aflat de Programul de Mentorat și oportunitatea deosebită de a fi sponsorizată de UN Women pentru crearea ideii Girls in STEM. La programul de mentorat am venit cu ideea de creare a unei organizații de susținere a fetelor interesate în domeniul STEM. De fapt, aveam ideea aceasta de mai mult timp, dar din lipsa resurselor financiare, nu puteam da start proiectului. Cu marea mea fericire, UN Women împreună cu Ambasada Suediei prin intermediul ONG-lui Femei pentru Femei, au organizat proiectul “Tineri și tinere pentru egalitatea de gen”. Pentru mine, aceasta a fost prima practică de scriere a proiectelor, cu toate că deja am experiența de fondarea organizațiilor, fiind co-fondatoarea proiectului Feminismd. Scopul căruia este informarea publicului despre feminism și egalitate de gen. Programul de mentorat a fost o experiență nouă și deosebită! Eu am reușit să fac cunoștință cu o mulțime de tineri și tinere din toată Republica Moldova care doresc să facă o schimbare în societate!”

Ana crede că și băieții și bărbații pot fi o parte importantă a soluționării acestei probleme. Târăra spune că fiecare dintre noi trebuie să fie un/o activist/ă în promovarea drepturilor fetelor și femeilor la o viață în care își pot dezvolta potențialul.

Iar pe fetele interesate de o carieră în acest sens, Ana le încurajează să persevereze. „Niciodată nu te da bătută! Domeniul STEM este pentru tine! Tu vei reuși! Când vine vorba de capacități mintal, fetele și băieții nu se deosebesc absolut cu nimic. Cu siguranță că putem schimba felul în care societatea percepe spectrul de genuri. Acest lucru îl putem face prin informare! Din păcate, oamenii sunt conduși ușor de stereotipuri și superstiții, fiindcă este cu mult mai ușor să le urmărești în loc să analizezi problema mai profund. Pentru aceasta, este nevoie de abordat aceste subiecte în licee, pe rețele de socializare și în viața de zi cu zi când auzim replici stereotipizate despre femeile în STEM. Consider că prin educarea societății, vom reuși să oferim atât băieților cât și fetelor șanse egale de a se dezvolta!”.

Conform studiului național Femeile și bărbații în sectorul Tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), în Republica Moldova doar 4,6% din fetele care studiază în învățământul superior aleg ca profil de studiu științele STEM. Lucru care, crede Ana, se datorează discriminării sistemice împotriva fetelor care sunt interesate de științele exate – o problemă majoră care are nevoie de soluții urgente.

„Cred că putem rezolva această problemă prin a implementa diverse programe create pentru a educa publicul general, dar și prin a crea mai multe evenimente care oferă oportunități de dezvoltare pentru fetele interesate de domeniul STEM”, a mai adăugat Ana.

Credit foto: UN Women Moldova / Stela Donțu