Decizia de a studia în străinătate este unul dintre cei mai importanți pași pe care un student îi poate face în viața sa academică. Cu toate acestea, mulți tineri se gândesc să facă acest pas, dar se opresc din diverse motive. Însă Valentina Vlădicescu deja de 2 ani învață la Universitatea Metropolitană din Londra specializându-se în Managementul Aeroporturilor și al Aviației. În cadrul acestui interviu, Valentina ne va oferi o perspectivă asupra programului acestei facultăți și va împărtăși cu noi provocările pe care le-a întâmpinat în cursul acestei experiențe academice.
Cum ai descris experiența ta de a învăța și trăi într-o țară străină ca student?
Anglia oferă numeroase oportunități pentru studenții străini, inclusiv posibilitatea de a accesa împrumuturi pentru studii, care trebuie restituite după absolvirea programului în cazul în care ai un loc de muncă stabil în țară. Pentru a profita de această oportunitate, este necesar să fii angajat oficial, ceea ce înseamnă că trebuie să echilibrezi studiile cu muncă într-o țară străină, începând de la zero.
Este o experiență destul de dificilă, deoarece trebuie să găsești un echilibru între rutina muncii și succesul academic la universitate.
Londra este un oraș destul de scump pentru a trăi , deci și financiar e greu dacă nu ai un salariu stabil cu care să te întreții.
Care a fost motivația principală pentru alegerea specializării în managementul aeroporturilor și al aviației?
Londra este un oraș forte dezvoltat din punct de vedere al transportului aeronautic, deci sunt multe posibilități să găsești un job bun. Mi-a plăcut această facultate pentru că mi-a părut subiectul interesant si ceva nou, întrucât în Republica Moldova nu avem vreo facultate de genul dat și odată ce am plecat atât de departe de casă, am ales să încerc o specialitate mai deosebită.
Să fiu sinceră, după doi ani de studiu am realizat că este una destul de dificilă si complexă.
Care sunt principalele diferențe pe care le-ai observat între sistemul educațional din Republica Moldova de origine și cel din Regatul Unit?
Una dintre diferențele principale constă în flexibilitatea programului, deoarece există facultăți care permit frecventarea pentru o zi sau două pe săptămână.
Altă diferență constă în modalitatea de evaluare, majoritatea examenelor și lucrărilor de curs fiind realizate online, inclusiv rapoarte, referate, prezentări sau eseuri, toate fiind încărcate pe o platformă online.
Rareori avem examene în scris, precum sunt în universitățile de acasă.
Sistemul educațional este bazat mai mult pe cercetări individuale, profesorii în timpul prelegerilor nu dau multă informație despre subiect, ci mai mult articole sau cărți pe care trebuie sa le citim pentru a înțelege mai bine tema.
O altă distincție notabilă este atitudinea relaxată, călduroasă și prietenoasă a profesorilor. De exemplu, aceștia se simt confortabil să petreacă timpul cu studenții după ore, fie că este vorba despre luatul prânzului împreună, savuratul unei cafele sau organizarea unei activități de distracție precum bowling-ul.
O altă caracteristică distinctivă este dotarea universităților cu numeroase spații de relaxare pentru studenți. Toate sălile de clasă sunt echipate cu tehnologie modernă, iar fiecare student are propriul său calculator personal. În plus, universitatea are un bar destinat studenților și o zonă disco, unde poți să îți petreci timpul înainte sau după ore, savurând un cocktail.
Care au fost cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în timpul studiilor tale în domeniul managementului aeroporturilor și al aviației?
Cea mai mare provocare este bariera lingvistica. Chiar dacă am învățat limba engleză acasă, când ajungi aici, îți pare că toți vorbesc o altă limbă în jurul tău , mai ales că e un oraș multicultural și accentele diferă de la un om la altul.
O altă provocare a fost complexitatea acestui domeniu, deoarece include atât de multe ramuri si specializări și trebuie să cunoști multe lucruri pentru
a înțelege bine cum funcționează aviația, de la mecanică, managementul aeroporturilor, liniilor aeriene până la principii de business si economie.
Cum ai reușit să depășești aceste provocări și să te adaptezi la cerințele și ritmul de studiu din Londra?
Mi-a luat ceva timp să mă adaptez, aproximativ jumătate de an, mai ales din cauza limbii noi. Totuși, am reușit să mă integrez datorită numeroaselor activități practice și experiențe oferite. De exemplu, am participat la o simulare în care trebuia să dezvoltăm o linie aeriană de la zero și să o transformăm într-o afacere de succes. Astfel de proiecte practice m-au ajutat să înțeleg mai bine domeniul, iar profesorii au fost foarte receptivi și au oferit sprijin suplimentar studenților străini.
Cum a fost procesul de admitere la universitate?
Procesul a fost relativ simplu, desfășurat în două etape distincte: una scrisă și una orală. Pentru prima etapă, am trebuit să redactez o scrisoare de intenție în care să explic de ce am ales acest curs și să trec un examen de limba engleză, similar cu testul de la examenul de bacalaureat. Etapa orală a constat într-un interviu în care am răspuns la câteva întrebări generale despre mine și despre așteptările mele de la universitate.
În decurs de o săptămână, am primit acceptarea la curs. Datorită diplomei de bacalaureat, am fost acceptat pentru un curs de 3 ani, dar pentru cei fără această diplomă, se oferă același curs, însă pe o durată de 4 ani, adăugându-se un an suplimentar dedicat învățării aspectelor de bază.
Autor: Alexandra Grigoriev, studentă anul lll