Angela Roșcovan este interpreta de muzică ușoară și soția regretatului compozitor Anatol Roșcovan. Cu un repertoriu variat și o prezență scenică, a reușit sî își croiască un drum unic în industira muzicală. În acest interviu aflăm despre viața de artist și cât de greu i-a fost după plecarea soțului, despre bogăția ei care sunt copiii și despre studioul RAV pe care a continuat să îl dezvolte.
Unda Liberă: Cu ce asociați muzica?
Angela Roșcovan (AR): Muzica pentru mine este tot, și aerul, viața mea de zi cu zi, studioul, copiii, totul înseamnă
muzică.
Unda Liberă: Arta presupune talent și muncă, ce este viața de artist?
A.R.: E complicată de tot, trebuie să muncești mult ca să ajungi la un rezultat foarte bun. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că trăind acei ani lângă Anatol Roșcovan, am reușit să cunosc probabil toate vedetele din Republica Moldova ca: Maria Bieșu, Nicolae Sulac, Ion Suruceanu, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu. Am învățat foarte mult de la ei, cum ieșeau în
scenă, cum cântau, ținuta lor. Iată acea școală care mi-a dat-o Anatol, care am furat-o de la interpreții aceștia, astăzi încerc să le dau copiilor care vin la studioul meu.
Unda Liberă: Ultima piesă a dvs este „Mă întreabă inima”, cum a fost procesul de lansare?
A.R.: Ultima mea piesă „Mă întreabă inima” a fost o surprindere. O doamnă mi-a trimis pe Facebook câteva piese ale lui Anatol Dumitraș, zicea că este sigură că o să le cânt mai bine. Am preluat această piesă, i-am făcut aranjament și am lansat-o.
Unda Liberă: Spuneți-ne despre studioul dumneavoastră RAV-Studio, cum a prins viață acesta?
A.R.: Studioul RAV a fost inițial format de Anatol Roșcovan și de Ady Carp. A fost o echipă foarte bună pe timpuri, iar după plecarea lui Anatol m-am gândit de ce să nu îl continui eu. Cu toate că au trecut după decesul lui Anatol vreo trei ani, nu mă puteam apropia de studio, dar am avut solicitări din partea părinților unei fetițe de trei ani, e vorba de Emy Catană, care doreu ore de canto. Am început cu piese ușurele, jocuri cu păpuși, dansuri, după au început a
veni mai mulți copii, iar astăzi am 15 copii cu care mă mândresc mult.
Sursa: „Facebook”
Unda Liberă: Ce oportunități oferiți copiilor care vor să facă canto?
A.R.: Participăm la concursuri, iar copilul dacă vine trebuie să muncească. Îmi place când copilul participă în concursuri, nu numai în concerte pentru că în concert se cântă playback și zâmbitul pe scenă e o chestie de moment, însă când mergi în concurs și tremură genunchii atunci e altă responsabilitate. Eu îndemn ca ei să muncească foarte mult și să meargă în concursuri pentru că le dă puterea de a lupta, pentru că viața noastă este o luptă până la urmă. Cu toate că mă mai supăr pe ei că nu prea vorbesc, avem interviuri la televiziuni, de aceea la noi în studio se citește, cer din ei dicție și vorbă corectă să fie.
Unda Liberă: Cât de greu a fost să combinați viața de artist cu viața de familie?
A.R.: Nu aș zice că foarte greu, pe timpuri era mult de lucru, concerte mai multe, agenda plină cu nunți. După plecarea lui Anatol mi-a fost foarte greu, mă gândeam că am rămas singură, nu știam cum o să-mi reușească și cum o să lupt. Dar iată cu munca aceasta în scenă, petrecerile private și cu studioul, nu aveam timp să mă gândesc la toate astea. Viața asta dinamică m-a făcut să stau în poziție dreaptă ca soldatul. Plus la asta a fost Ștefan, cel care mergea pe la
concursuri și m-am străduit ca tot ce am mai bun să-i dau lui, începând de la costume, piese, concursuri, concerte.
Unda Liberă: Soțul dumneavoastră Anatol Roșcovan a lăsat o amprentă semnificativă în istoria muzicii, iar dumneavoastră organizați în fiecare an concert în memoria lui. Cât de greu este și în ce constă acesta?
A.R.: Până la pandemie mă descurcam mai bine, sala era mai ieftină, publicul venea. Doi ani nu am mai făcut nimic fiindcă a fost pandemia, însă anul acesta ne gândim să reluăm acel spectacol „ Primăvara copilăriei” care este în memoria lui Anatol Roșcovan. Ca să nu uităm, să fie pomenit, deoarece prin mâna lui au trecut foarte multe stele și astăzi strălucesc pe scenele noastre așa cum este Dara, Nicoleta Nucă, Cornelia Ștefăneț, Elena Javelea, Evelina
Vârlan, Ady, Costi Burlacu, Natalia Gordienko. Am trăit niște clipe foarte frumoase și acum îmi dau seama că am avut o viață foarte dinamică.
Unda Liberă: Copiii sunt florile vieții, iar Ștefan și July, cu ce se ocupă acum?
A.R.: Ștefan a absolvit universitatea din Amsterdam, cu distincție și este producător, face muzică. La moment trăiește în Los Angeles, lucrează cu americanii și din când în când mă mai ajută pe mine cu studioul când avem piese de mixat. Jully este în Londra, face studii în media, anul acesta absolvește și în toamnă merge în Los Angeles la studii.
Unda Liberă: De ce au plecat din țară?
A.R.: Chiar vorbeam recent cu Ștefan că punctul lui de pornire a fost Amsterdam, a fost la Vocea României și lipsea de la școală. După au făcut un turneu cu Loredana în cele mai mari orașe din România și atunci mergea cu cărțile la spectacole. După ce a absolvit și a dat bacaloreatul, a plecat la studii. Cea mai mare problemă pentru mine a fost că studiile lui Ștefan au fost achitate 13.000 euro. Atunci m-a sunat Anastasia Lazariuc și îmi zicea că acum trebuie să
învețe și să îi dau lingura să mănânce, după no să-i trebuiască. Iată am învățat lecția, Ștefan este foarte mulțumit. Nu cred să revină în țară, el zice că lui îi place pentru că acolo totul îi foarte scump și îi dă motivație să muncească. Ei sunt tineri, mă bucur că și Jully vrea acolo, vor fi ambii. Sunt foarte mândră de ei, am muncit toată viață și încep să văd rezultatele muncii mele.
Unda Liberă: Care sunt următoarele planuri și lansări în muzică pentru anul 2024, la ce surprize să ne așteptăm?
A.R.: Mă gândeam să reânnoiesc repertoriul meu vechi, cu cel care am început. Stau până seara la zece și le ascult, mă sfătui cu Ștefan, la care piese să fac aranjament și să le reimprim și poate le mai lansez odată, fiind că lumea nu le mai ține minte. Dacă ajungem la vremuri mai bune fac și un spectacol. E greu acum să faci un spectacol, îți trebuie un band, sală să faci repetiții, decor și multe, dar sponsorii în ziua de azi nu se lipesc la artiști atât de repede ca pe
timpuri și de aceea.
Unda Liberă: Ce sfaturi le dați celor care vor să se inițieze în lumea cântecului?
A.R.: Să muncească și să aibă dorința asta mare de a cânta, de a face ceva frumos. Sunt copii care la început le place să cânte dar când începi să-i obligi să învețe text și să vorbească cu dicție, se plictisesc. Părinții au mari probleme cu copiii, sunt foarte alintați și când zice profesorul că trebuie de cântat, am un pic de greutate. Îi motivez, mergem la concursuri, au rezultate frumoase, iar eu îi laud rar, dar îi motivez că trebuie de muncit.
Unda Liberă: Vă mulțumim pentru acest interviu!
Autoare: Adela Bordian, studentă la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării