La doar 22 de ani, Adriana Ursu este o nutriționistă cu certificat internațional, ce își desfășoară activitatea în România, unde studiază la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din Timişoara. Cu o vastă experiență în domeniul nutriției, Adriana ne împărtășește problemele cu care se confruntă clienții săi, dar și miturile care circulă în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Prin abordarea sa personalizată la nevoile individuale ale fiecărui pacient, Adriana reușește să ofere soluții optime pentru obținerea și menținerea unei stări de sănătate optime.
Care este cea mai comună problemă nutrițională întâlnită de clienții dvs.?
Cel mai des în practica mea întâlnesc persoane care se confruntă cu kilogramele în plus și cu constipația. Oamenii obișnuiesc să vadă doar aspectul exterior, eu însă văd imaginea din interior. Da, exteriorul este doar rezultatul la ceea ce se petrece în interior. Kilogramele în plus este doar rezultatul unui sistem digestiv bolnav, a unui dezechilibru hormonal, care de asemenea este influențat de alimentație. Totul începe de la sistemul digestiv, acest fapt este cert. Mie îmi place să compar sistemul digestiv cu jocul de domino, odată ce o piesă cade, se prăbușesc și restul, exact așa e și acesta, doar un simplu mestecat incorect duce către disfuncționalitatea întregului sistem. Totuși zilnic întâlnesc persoane cu simptome diferite, cele mai comune simptome sunt : constipația, balonările, gura urât mirositoare, indigestie, acnee. Oamenii sunt bolnavi, asta am conștientizat, ei au nevoie de educație alimentară, de detoxifiere periodică, de post, de mișcare, gânduri pozitive – doar așa pot rămâne sănătoși.
Cum vă ajutați clienții să-și mențină obiceiurile alimentare sănătoase și echilibrate în viața de zi cu zi?
Foarte simplu, le dau alternative și le arăt că se poate și altfel. A mânca sănătos nu înseamnă a mânca doar ’’frunze’’, adică salate, așa cum cred majoritatea. Obiceiurile sănătoase se învață. Eu le arăt ce înseamnă echilibru și cum e să trăiești fără extreme. Recomand regula 80/20 care presupune că 80% avem o alimentație curată iar 20% ne permitem poftele sufletești. O greșeală mare pe care o facem noi oamenii este că mereu asociem mâncarea cu emoțiile, deci reiese că mănânci emoții, în schimb hrana ar trebui să fie pur nutriție pentru corp, iar cele 20% le lași pentru partea emoțională.
Care sunt cele mai bune sfaturi nutriționale pe care le oferiți clienților pentru a-și îmbunătăți sănătatea generală?
Iată care sunt recomandările mele :
- Să bea cât mai multă apă ;
- Să consume cel puțin o masa crudă pe zi ;
- Să înceapă dimineața cu o masa alcătuită din fructe ;
- Să respecte cele 3 mese principale și fără gustări ;
- Să excludă zahărul din alimentație ;
- Să reducă consumul de gluten și să opteze pentru făină integrală ;
- Să evite gătitul alimentelor în ulei de floarea-soarelui ;
- Să reducă consumul de alcool și cafea ;
- Să reducă consumul de lactate din lapte de vacă.
Acestea sunt câteva recomandări nutriționale, însă pentru o viață sănătoasă doar nutriția nu este suficientă, este important să dormi suficient, să faci mișcare, să ai gânduri frumoase, să fii în iubire.
Cum încurajați clienții să-și mențină motivația pentru a urma planul lor nutrițional pe termen lung?
Odată ce clienții încep să vadă rezultatele sunt motivați să meargă mai departe. Să treci la un alt regim alimentar nu este greu, totul în timp devine o obișnuință, un stil de viață. Unica lor motivație este o stare de bine excelentă, dacă aceasta într-adevăr este o prioritate pentru aceștia, motivația mereu va exista.
Cum abordați problema obezității și cum îi ajutați pe clienți să piardă în greutate?
Obezitatea este rezultatul obiceiurilor nocive pe care le adoptă un om, nu neg, are și genetica un impact, însă doar 15%, prin nutriție poți preveni ca aceste 15% să nu să se manifeste. Este important să depistăm care este cauza primară a obezității, cum e alimentația persoanei, face mișcare sau nu, care este starea sa emoțională. Cum îi ajut? În primul rând investighez care este starea sistemului digestiv, care sunt disfuncțiile și acționez în cauză. De asemenea creez un regim alimentar cu un deficit caloric, dar așa încât persoana să nu simtă foame. Îi recomand să meargă și la un psihoterapeut ca să lucreze și partea psihologică a kilogramelor în plus.
Cum vă personalizați planul nutrițional pentru fiecare client în parte?
Regimul alimentar se creează în funcție de patologie și scop – aciditate scăzută, acnee, dizbioză, hepatită, slăbire sau adăugare de masă etc. Există câteva alimente pe care le excludem pentru a elimina inflamația din corp. De asemenea sunt incluse alimentele pe care clientul le agreează și le exclude pe cele care nu-I plac.
Aveți și cazuri în care clienții își doresc un rezultat rapid într-o perioadă scurtă de timp, cum procedați în astfel de cazuri ?
Da, toți își doresc un rezultat rapid, acea pastilă magică. În primul rând le explic că nu este sănătos ca procesul să decurgă atât de rapid, poate dăuna grav, de exemplu slăbitul rapid poate duce la deplasarea organelor în jos + este un șoc pentru organism. Corpul trebuie pregătit pas cu pas pentru schimbare. Dietele nu funcționează, după oricare dietă restrictivă kg vor apărea din nou. Nu se repară într-o zi ceea ace ai distrus în ani, cu răbdare, înțelegere și iubire pentru corp rezultatele vor apărea.
Care sunt cele mai frecvente mituri şi idei preconcepute legate de nutriţie pe care încă le mai întâlniţi?
- Fructele îngrașă – oamenii se tem să consume fructe, consumate la orele potrivite fructele nu te îngrașă, și sunt printre cele mai nutritive și esențiale alimente.
- Trebuie să consume 2 litri de apă pe zi – apa este important, dar cantitatea necesară variază în funcție de kg pe care le ai, de activitatea pe care o practici.
- Alimentația vegană este sănătoasă – orice tip de alimentație poate fi sănătoasă, vegan nu este egal cu a fi sănătos, poți pretinde că ești vegan dar să consume doar cartofi și orez, despre ce sănătate este vorba. Dar da, există vegani sănătoși, există o dietă obișnuită sănătoasă totul constă în echilibru.
- Trebuie să mănânci mai des dar în cantități mici – mâncatul des, chiar și a unor semințe, duce la creșterea nivelului de insulină din sânge, când pancreasul produce multă insulină aceasta duce către insulinorezistență iar ulterior la diabet si alte patologii. Eu recomand 3 mese complete si echilibrate.
Vă mulțumim pentru discuție !
Autor: Mihaela Delepeev, studentă anul lll