Elena Ceban, profesoara care a renunțat la job după 8 ani de muncă asiduă în domeniul educațional, pentru a-și urma pasiunea în domeniul artei

Pe Elena o cunosc personal de mai mult de 7 ani, încă de pe vremea când preda limba și literatura română la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău. O fire gingașă, cu un suflet bun și foarte amabilă, sensibilă dar totodată destul de puternică. A găsit curajul și forța pentru a pune punct pe activitatea sa profesională ce se transformase într-o rutină zilnică și să-și urmeze pasiunea pentru artă, astfel a început să confecționeze jucării pentru cei mai mici eroi.

Elena, care este profesia ta de bază?

Elena Ceban: Bună! Sunt profesoară de limba şi literatura română şi am activat în sistem 8 ani. Îmi sunt dragi elevii şi am lucrat cu dăruire, dar cu fiecare an ce trecea mă simțeam un Sisif blestemat să facă aceeaşi acțiune tot restul zilelor. Eu, însă, doream să creez. Şi am evadat!

Ce te-a determinat să lași în urmă anii de studii pentru a lua de la zero un nou domeniu?

Elena Ceban: Clocotea în mine o dorință de creaţie şi de cunoaştere care m-a gonit din sistemul ce-mi cerea să fiu neschimbată. Îmi doream să cresc, să-mi depăşesc limitele şi m-am pus pe treabă.

Unde ai învățat despre arta confecționării păpușilor?

Elena Ceban: Eu am studiat un pic de design vestimentar şi croitorie, multe noțiuni le aplic în lucru, dar păpuşi am învăţat singură să le fac. Mi-a plăcut ce vedeam la alți meşteri, analizam şi încercam să fac ceva asemănător. Desigur, la început îmi reuşeau lucrări destul de simple, dar, din aceeaşi dorinţă de cunoaştere, căutare şi multe încercări, treptat am crescut profesional aşa încât acum singură îmi admir propriile creații.

De cât timp este nevoie pentru a confecționa o păpușă?

Elena Ceban: Timpul este o noțiune relativă când vine vorba de creație. Sub presiune reuşesc să fac o păpuşă în două-trei zile, dar dacă e să fac un set complet de hăinuţe şi accesorii treaba se lungeşte mai mult de o săptămână.

Păpușile sunt mai mult solicitate în rândul fetițelor sau și a băieților?

Elena Ceban: Mai rar creez jucării pentru băieţei, dar de fiecare dată mă impresionează cât de grijulii sunt cu micul prieten. Cel mai des fetiţele sunt deținătoarele creațiilor mele, poate pentru că noi fetele ne naştem cu pasiunea pentru frumos în sânge.

Ce planuri ai pe viitor?

Elena Ceban: Planul măreț e să construiesc un brand recunoscut. De pe acum pun câte o cărămidă la această construcție prin faptul că am mare grijă la calitatea produselor, ambalaj şi deja am format un stil al meu. Pentru acest an am programat să lucrez la o colecție de personaje literare, care sper să fie gata în vară. Prin această colecţie vreau să promovez dragostea pentru cărți, să inspir cât mai multă lume să citească şi să se dezvolte intelectual. Păpuşile din această colecţie nu vor avea limită de vârstă şi îmi doresc să ajungă în bibliotecile oamenilor care prețuiesc cu adevărat arta.

AUTOR: Anișoara Lambarski, stagiară