Descoperim arta pirogravurii împreună cu Mihaela Jeverdan

Tânără, entuziasmată, creativă, Mihaela Jeverdan la vârsta de 22 de ani a reușit să-și găsească ocupația de suflet. Pasiunea ce îi aduce plăcere și satisfacție este arta pirogravurii. La moment stabilită în Italia, de mai bine de un an și jumătate își petrece serile împreună cu arta decorării lemnului.

Unda Liberă: Îți mai amintești primele lucrări confecționate? Descrie starea spitiruală de atunci.

Mihaela Jeverdan: Primul tablou l-am creat la sfârșitul anului 2019, cu câteva zile înaine de Crăciun am gravat un leu falnic pe o bucată din lemn obținută de la un meșter lemnar din regiunea în care locuiesc. Eram atât de entuziasmată încât nu reușeam să prind somnul. Mereu mă gândeam la pirogravură și cum aș putea să creez ceva frumos din asta! Mă simțeam ca un copil mic care și-a găsit jucăria preferată. De atunci pirograful a devenit instrumentul meu de suflet!

Unda Liberă: De cât timp activezi în acest domeniu?

Mihaela Jeverdan: Activez de aproximativ un an și jumătate. Nu este atât de mult, dar fac mereu progrese. Mă face fericită și împlinită ocupația mea, aș dori ca fiecare să fie în pielea mea. Să simtă, să creeze și să primească un ban din ceea ce îl face fericit.

Unda Liberă: Când ai descoperit talentul de a crea?

Mihaela Jeverdan: Din copilărie. Mereu mi-a plăcut desenatul, confecționatul și creatul!

Unda Liberă: Pirogravura este un hobby sau job-ul de bază?

Mihaela Jeverdan: Ocupația mea este un hobby transformat într-un job. Am prins firul atunci când am înțeles că oamenilor le place ce fac eu și sunt gata să cumpere tablourile mele. Este cel mai nice job avut vreodată. Sunt all-in, dar asta mă face mai responsabilă și fericită de ceea ce fac.

Unda Liberă: Crezi că atracția pentru confecționarea tablourile, este rezultatul unor întorsături specifice ale soartei sau oricum ai fi ajuns la această îndeletnicire?

Mihaela Jeverdan: Am început a crea atunci când mi-am găsit a doua jumătate, anume el m-a inspirat și m-a motivat să creez , să fac lucruri frumoase. El mi-a cumpărat primul pirograf, deși la început mai mult părea ca o glumă. După o perioadă grea din viață, găsești acea luminiță de la capătul tunelului. Am ales pirogravura pentru că este ca o artă a meditației. Pirogravura necesită multă atenție și răbdare, pentru că focul iubește liniștea!


sursa foto: arhiva personală

Unda Liberă: Ce ti-a provocat să continui în momentele mai dificile?

Mihaela Jeverdan: Ar părea banal, dar nu am dorit să dezamăgesc niciodată clienții. Uneori mă simt supra-obosită, dar înțeleg că acolo undeva, într-un sătuc din nordul Franței, o familie își așteaptă cu nerăbdare portretul. Și atunci eu nu pot renunța, trebuie să lucrez!

Unda Liberă: De unde culegi stropul de inspirație?

Mihaela Jeverdan: Inspirația vine din orice. Pe mine foarte mult mă inspiră natura. Tot ce mă inconjoară și este viu mă inspiră la maxim. Oamenii dragi inspiră și gândurile frumoase la fel. Am observat că am început a crea în cele mai fericite perioade ale vieții. Inspirația vine din energia pozitivă emanată și susținerea oamenilor frumoși.

Unda Liberă: Cum ai depășit situația de pandemie? Prin ce deficultăți ai trecut?

Mihaela Jeverdan: Carantina am acceptat-o destul de greu. Nu pot spune că m-am relaxat, pentru că omul are nevoie de libertate pentru a simți acea gură de aer proaspăt, pentru a merge la o plimbare prin munți sau pe malul mării. Socializarea devine mai insuportabilă pe online, omul are nevoie de alți oameni în real, nevoie de îmbrățișări, emoții și contact direct. Până la urmă tot am creat tablouri. M-am dezvoltat tot mai mult, am tot desenat și așa a trecut un an de pandemie.


sursa foto: arhiva personală

Unda Liberă: Enumeră avantajele și dezavantajele colaborării cu persoanele la distanta.

Mihaela Jeverdan: Majoritatea colaborărilor sunt la distanță și cred că am găsit câteva avantaje. Prin online e mai ușor de comunicat în orice situație. Oamenii mă pot contacta oricând, pe orice rețea de socializare. Însă sunt și dezavantaje, de obicei colaborările tete-a-tete te face cumva mai apropiat de unele persoane. Stabilești acea conexiune frumoasă care nu o poți stabili în colaborările la distanță.

Unda Liberă: Privind în viitor, care sunt planurile tale de desfășurare a acestei minunate arte?

Mihaela Jeverdan: La moment planurile mele pentru pirogravură sunt mai restrânse, pentru că am un alt proiect în care sunt implicată. Aș putea spune că este cel mai important proiect din viața mea. După aceea voi reveni cu siguranță la Pirogravură. Și sunt sigură, că planul meu de a dezvolta această îndeletnicire în rândul tinerilor din R. Moldova va fi aplicat în cel mai scurt timp. De altfel, deschiderea un fond de binefacere pentru copiii nevoiași,  prin vânzarea tablourilor, care sper să fie realizabil în câțiva ani. Pentru că lucrurile frumoase, vin din inimă!

AUTOR: Olivia Botnaru (Dumac), stagiar