Călărași devine o atracție turistică mai aproapte de fiecare. În luna aprilie a acestui an urmează să vadă lumina tiparului un almanah turistic despre tot ce înseamnă frumosul, tradiție și inovație în Călărași. Cartea „Călărași – orașul de la poalele Codrilor” este semnată de muzeograful Mariana Iurcu. În continuare citiți despre planurile și ce va insera acest volum, care se vrea să fie un reper incontestabil în lumea turistică de la noi.
Unda Liberă: De ce îți dorești să apară această carte?
Mariana Iurcu, muzeograf al Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași: Toată lumea știe că cititul este important, or, unul dintre cele mai importante motive pentru care citim cărți este pentru că acumulăm cunoștințe noi. Cărțile sunt o sursă bogată de informații. O carte nouă înseamnă cel puțin o informație nouă. Iar orașul Călărași și cetățenii săi tocmai au fost lipsiți de informații utile și veridice, timp de zeci de ani, cu privire la locurile minunate în care locuiesc, or datoria mea, ca muzeograf să aduc publicului, turistului, orășeanului acele informații de care se poate mândri. Un al doilea motiv este, faptul că timp de 15 ani nu s-a mai scris o monografie al orașului Călărași, iar eu am ars de dorința de o carte nouă încă din anul 2017, tot sperând că poate cineva va scrie. Doar în 2021 am decis ca acea persoană pot fi eu, plus primarul Olari Ion, a solicitat și m-a încurajat să o fac.
UL: De unde această idee?
M.I. În 2017, ne adunasem cu fostul primar Nicolae Melnic și istoricul Iacob Mândrescu la o masă rotunda de lucru, discutând despre necesitatea unei cărți noi, caci dl Mandrescu Iacob găsise o carte în biblioteca națională din New York, scrisă în 1960 de un evreu, în care erau relatate pe cca 400 file, orașul Călărași, doar că, cartea toată era în evrită. Atunci am convenit că ar fi bine să scrim o carte despre localite, cum a trecut prin diferite perioade începând cu perioada evului mediu până în zilele noastre. Țin minte cum mi s-a aprins flacăra mistuitoare în interiorul meu la ideea de o nouă carte, dar nu aveam curajul să o scriu. Cel mai probabil că nu eram coaptă pentru o așa responsabilitate. Doar în 2021 am prins la curaj că aș putea să mă apuc de scris și parcă mă simt, coapta moral, informațional, profesional să fiu tocmai eu, autorul unei cărți. Dar trebuie să menționez că din septembrie 2021, istoricul Iacob Mândrescu este colegul meu de breaslă, suntem ambii muzeografii muzeului local, iar acolo unde eu ceva nuștiu, sau am nevoie de o confirmare istorică, apelez la dumnealui cu toata încrederea. De altfel, visul dlui primar Nicolae Melnic încet, dar sigur, se realizează.
UL: Cui îi este dedicată cartea și când va fi lansată?
MI: Dedic acest studiu, carte, călătorilor îndrăgostiți de istorie, cultură și turismul din Republica Moldova. Oamenii care în vremuri grele și hotare închise, au știut să descopere o Moldovă frumoasă și bogată din care face parte și orașul/raionul Călărași.
În mod deosebit citadinilor călărășeni ce își iubesc locul natal și au obligul moral să se mândresc de orașul lor cu toate frumusețile pe care le ascunde Codrul. Neapărat vreau să o dedic și echipei de la Muzeu, care mi-au ținut de scud munca pe alocuri grea dar necesară și deseori neapreciată de descurajatoare. Către toți se îndreaptă tot respectul și toată dăruirea mea.
Vrem să o scoatem la lumina soarelui cât mai degrabă ca de Ziua Internațională a Cărții, 23 aprilie 2022, să o țin în mână, acum e dată în lucru de redactare. Dar lansarea cărții cel mai probabil o vom face de ziua orașului Călărași, anual se sărbătorește de Duminica Mare. Orașul anul acesta face 590 de ani de la atestarea sa și această carte va fi un cadou pentru oraș și locuitorii săi, dar și cadou pentru toți oaspeții, delegații, turiștii ce ne vizitează .
UL: Cât timp s-a lucrat la această carte?
MI: Cartea o asamblez ca pe un puzzle, de pe 3 ianuarie 2022, căci toată informația o am de ani, cam de când sunt angajată la muzeu. Timp de o lună am pus cap coadă cartea, cu tot cu fotografiile celor mai buni fotografi din oraș. În această lună mi-au venit idei noi, precum culinăria locală și alte curiozități ce se vor regăsi în acest almanah turistic. Până la urmă cartea va conține nu doar date istorice și nume notorii, dar va avea o conotație turistică, căci e domeniul care mă preocupă de 4 ani și cred ca acest domeniu nu este suficient exploatat și dezvoltat, or la acest capitol, noi putem concura ușor cu alte localități din Republica Moldova și să luăm chiar premiul mare.
UL: Ce vor regăsi călătorii, cititorii în această carte?
MI: Capitole variate cu informații, curiozități, istorie, nume notorii, sculptură, mozaic, civilizația Cucuteni descoperită la Călărași, culinăria locală, și multe altele, dar mai ales o colecție de fotografii al orașului văzut de sus. Toate aceste capitole cu informații vor fi reduse la minim, ca să nu plictisim cititorul, dar să il provocăm să vrea să aprecieze, mândrească cu unicitatea orașului și, să meargă să viziteze aceste locuri, edificii, să înțeleagă cât de norocoși sunt că s-au născut la Călărași, oraș de la poalele Codrului.
- Capitolul 1. Călătorește, descoperă și privește!
- Top 10 atracții
- Capitolul 2.Cucutenii din Călărași
- Capitolul 3. Călărași, oraș al sculpturilor în aer liber
- Capitolul 4. Mozaicul – carte de vizită a orașului sovietic
- Capitolul 5. „La Cavouri” – orașul Călărași istorico-arheologic
- Capitolul 6. Monumentul Memorial din padurea Vătămăneasa-Tuzara
- Capitolul 7. Călărașii – Istoria Poștei Moldovenești
- Capitolul 8. Călărașeni cu renume – ambasadori în lume!
- Capitolul 9. Meșteri populari și iscusiți
- Capitolul 10. Orașe înfrățite
- Capitolul 11. Călărași, oraș energo-inteligent
- Capitolul 12. Știați că…Doar în Călărași puteți vizita?
- Capitolul 13. Tradiții culinare din veacuri pe meleaguri
- Capitolul 14. Privește și te mândrește!
- Galeria fotografică de Andrian Rusu. Orașul Călărași văzut de la înălțime