Alexandru Bordea: „Antreprenoriatul nu este o activitate din care să te retragi, este un fel de a fi”

Alexandru Bordea este antreprenor, business trainer, fondator BRIDGE și unul dintre fondatorii Angry Business. Cu experiență în domeniul businessului  al vânzărilor, Alexandru oferă cursuri pentru alegerea și dezvoltarea unei afaceri, vânzarea produselor și a serviciilor, cât și despre comunicarea cu clienții.

Cunosc ca dvs. aveți 3 afaceri, când a venit inițiativa de a avea un business propriu?

Alexandru Bordea: Nu pot să spun că a fost un moment cand a venit această inițiativă, deoarece totul a fost de la sine, de la forma de activitate pe care o aveam eu când eram copil. Mă ocupam cu o activitate care presupunea să iau de undeva și să vând în altă parte, ceea ce presupunea deja un fel de antreprenoriat. Mai târziu a venit perioada în care am lucrat mai mult în vânzări, proiecte sociale, organizații non-guvernamentale, iar apoi am activat în cadrul companiilor pe care le-am lansat.

Ce v-a motivat să alegeți să fiți și business trainer?

Alexandru Bordea: Motivația vine din dorința de a împărtăși experiența acumulată anterior cu persoanele care doresc să calce pe urmele tale. Asta este ceea ce m-a motivat.

Care sunt pașii care trebuie urmați pentru a deschide o afacere?

Alexandru Bordea: Persoana care dorește să își deschidă o afacere trebuie să își găsească un domeniu care este deja solicitat pe piață, ceea ce este foarte important. Nu trebuie să caute idei unice și care nu există încă, ci din contra, ceea ce se cere deja. Un produs unic ar putea să nu fie chiar atât de necesar în acel moment pieței, iar piața ar putea să nu fie pregătită să accepte acest produs. Astfel, antreprenorul nu va obține rezultat, nu va mai fi motivat și poate renunța. De asemenea, un antreprenor trebuie să creeze o celulă ideală, să facă un produs sau un serviciu mic, dar care ajungând pe piață, să aducă profit. Ulterior, el trebuie să crească volumul de promovare, vânzări și prestare ca să își extindă afacerea.

Cum este posibil să investim bani într-o afacere dacă nu avem profit?

Alexandru Bordea: În această situație, un antreprenor trebuie să investească puțin ca să câștige mai mult și ulterior, să investească în afacerea lui mai mult. Este posibil să începi cu 50 de lei și să câștigi 70 de lei, iar acei 20 de lei rămași îi investești. În acest fel ajunge o afacere să aducă profit. Nu este corect ca un antreprenor să se ascundă după expresia „Eu nu am bani”.

Ce strategii de marketing recomandați pentru a obține profit din afacere?

Alexandru Bordea: Nu pot fi recomandate aceleași strategii de marketing pentru toate afacerile. Până a aplica niște strategii, este necesar să încerci orice în business. Cel mai simplu este să pornești cu rețelele sociale pe care toți le au la îndemână și care pot fi utilizate de către antreprenori pentru a-și promova afacerea.

Cât de importantă este reclama pentru o afacere?

Alexandru Bordea: Exact cum combustibilul este absolut necesar pentru un automobil, exact în acest fel este importantă și reclama pentru o afacere. Pentru a reclama serviciul sau produsul trebuie să utilizezi toate rețelele sociale posibile, deoarece există posibilitatea să o faci gratuit. Unele platforme îți pot oferi recunoaștere, pe când altele pot oferi și vânzări.

Care sunt principiile care trebuie aplicate ca o afacere sa aducă cât mai mult profit?

Alexandru Bordea: Ca să obții profit dintr-un business trebuie mai întâi să faci promovare, vânzări, prestare de serviciu și produse calitative. Aceste acțiuni trebuie repetate cu o intensitate mai mare și o calitate mai ridicată. Ca să nu existe situații în care antreprenorul se ocupă de majoritatea sarcinilor, este necesar ca el să evalueze și să aleagă persoane care ar putea prelua unele responsabilități.

Care sunt cele mai frecvente cauze care duc la obținerea unui profit mic sau chiar la faliment?

Alexandru Bordea: Prima cauză de eșec este ideea unică pe care încearcă să o implementeze antreprenorul și pentru care piața nu este gata, lipsa informării și educația antreprenorială a persoanei care deschide o afacere, lipsa instrumentelor, platforme de promovare și lipsa bugetului. Chiar dacă afacerea nu a reușit, antreprenorul trebuie să învețe lecția și să nu renunțe. Antreprenoriatul nu este o activitate din care să te retragi, este un fel de a fi. Poți schimba ideea de business, dar felul de a fi nu se schimbă.

Cât de ușor este să deschizi o afacere în Moldova?

Alexandru Bordea: În Moldova este cu mult mai ușor să îți deschizi o afacere decât în alte țări, doar că pentru asta este nevoie de spirit de antreprenor.

Ce sfat i-ați oferi unei persoane care dorește să își deschidă o afacere?

Alexandru Bordea: Să înceapă să muncească, să se educe și să facă mai bine ceea cu ce și-a început activitatea.

AUTOR: Milena Morari

***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.