Ziua marelui Eminescu, marcată prin activități cultural-artistice la biblioteca din satul Vișiniovca, raionul Cantemir

Biblioteca din satul Vișiniovca, raionul Cantemir a marcat  ziua marelui poet al tuturor timpurilor Mihai Eminescu. Chiar dacă acesta a trecut în neființă, în sufletul fiecărui patriot rămâne veșnic viu prin versurile lăsate și talentul său inedit.

Cu ocazia împlinirii a 172de ani de la nașterea lui Eminescu administrația locală în colaborare cu bibliotecara din satul Vișiniovca Starciuc Ana au organizat o oră pentru comemorarea marelui poet. Pe parcursul acestei ore, copiii din localitate au avut posibilitatea să asculte date bibliografice oferite de către bibliotecară, să răsfoiască ungherașul cu cărțile poetului ba chiar să recite și să fredoneze versuri din poemul ,,Luceafărul”.

La bibliotecă au fost prezenți copii, profesori și chiar și săteni căror le curge prin vene dragostea față de neam ,plai și cultură . Spre finalul orei dedicate comemorări poetului Mihai Eminescu cei prezenți la biblioteca au ținut un minut de reculegere și cu mândrie au cântat imnul gimnaziului vișiniovca ,,Ion și Doina Aldea Teodorovici – Eminescu”.

Bibliotecara afirmă că anual organizează câte ceva în memoria marelui poet și patriot al neamului fiindcă Eminescu reprezintă baza culturii naționale: ,, În fiecare an ne străduim să organizăm câte ceva în memoria poetului Mihai Eminescu fiindcă nu există om pe lume să nu cunoască nici măcar un vers de a lui Eminescu ,el a fost și va rămâne baza culturii naționale care ne reprezintă ca popor. Ar fi păcat să-l uitam”.

Cu emoții de melancolie și patriotism au rămas și elevii prezenți la eveniment. Aceștia afirmă că știu cine este Eminescu și că astăzi la bibliotecă au aflat mult mai multe lucruri interesante și ca cu siguranță la anul vor cunoaște mai multe versuri noi și cântece. Vor îndemna și pe cei de vârsta lor să se apropie căci nu vor regreta .Alexa eleva clasa 5 :,,Mi-a plăcut foarte mult cu toate că cunoșteam despre Eminescu de la orele de limba română astăzi am aflat mult mai mare detalii spre exemplu că a fost și ziarist și multe alte lucruri.Cu siguranță anul viitor voi învăța ceva din operele sale și voi recita pentru a impresiona și voi încerca să conving colegii să fredonam ceva frumos”.

Tot pe 15 ianuarie, în Republica Moldova se sărbătorește și ziua Culturii drept dovadă că Eminescu a fost și este poetul „nepereche” a poporului .Dubla sărbătoare evidențiază importanța și talentul eminescian care a reușit să atingă nenumărate inimi timp de cateva decenii.

AUTOR:Irina Suhaițchii (Răileanu), stagiar