EMIL LOTEANU, romanticul cinematografiei moldovenești. 85 de ani de la naștere – expoziție la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează în perioada 3 noiembrie – 3 decembrie 2021 expoziția de carte și ediții periodice cu genericul „Emil LOTEANU, romanticul cinematografiei moldovenești”, consacrată împlinirii a 85 de ani de la nașterea acelui care a fost Emil Loteanu.

 Emil Loteanu, unul dintre oameni ai frumosului, care au contribuit considerabil la dezvoltarea cinematografiei, dar mai presus de toate – a culturii românești, unul dintre cei mai apreciați regizori de film ai țării, fiind declarat drept „cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia românească”. Pe lângă ocupația de regizor, a fost și actor, poet și scriitor. Este autorul a nenumărate filme și scurtmetraje prezentate la circa 50 de festivaluri și retrospective cinematografice în numeroase oraşe ale lumii cum sunt: Buenos Aires, Baltimore, Budapesta, Helsinki, Tokio, Londra, Montreal, Paris, Roma, Rio de Janeiro, precum și toate republicile fostei URSS.  Printre aceste filme se numără: „Luceafărul”(1986) dedicat marelui poet român Mihai Eminescu; „Gingașa și tandra mea fiară” (1978) după nuvela lui Cehov; „O dramă la vânătoare” ce prezintă o poveste de dragoste zguduitoare; „Anna Pavlova” (1883) ce înfățișează viața unei balerine; „Romii de aur ai Moscovei” ce scoate în evidență libertățile acestui popor; „Șatra” (1975) ce prezintă o frumoasă poveste de dragoste dintre o țigancă și un hoț de cai; „Poienile roșii” (1966) despre tradițiile adânc înrădăcinate ale neamului nostru; și multe alte filme care nu doar că i-au adus notorietate, dar l-au și pus la locul de cinste pe acesta, căpătâmd respect și admirație în fața cinefililor.

Expoziția cuprinde cele mai representative publicații din opera poetului, scenaristului Emil Loteanu,  amintiri și interviuri ale personalităților despre protagonist, care permit redescoperirea și reevaluarea tezaurului inestimabil pe care l-am moștenit de la Maestru. Printre documentele expuse se regăsesc cărți de poezii și proză scurtă semnate de autor: „Zbuciumul” (1956)„Chemarea stelelor”(1962)„Ritmuri” (1965)„Bucolica” (1966)„Sufletul ciocârliilor” (1974); nuvela cinematografică „Lăutarii”(1972).