Ziua Profesională a Asistenților de operație

În data de 15 februarie este sărbtorită ziua asistenților de operație, cei ce stau lângă
chirurg și sunt socotiți ca fiind mâna dreaptă a lor.Aceștia trebuie să reacționeze promt în
cele mai dificile situații, deoarece fiecare clipă contează pentru a salva viața unei persoane care se află pe masa de operație.

 În cele din urmă, Valeria Stegărescu, asistenta de operație precizează cum trebuie să fie o  asemenea persoană ocupând această funcție:,, Întotdeauna trebuie să fii responsabilă,  deoarece ești mâna dreaptă a chirurgului, evident că te afli mereu într-o stare de grijă ca totul  să decurgă bine, să fie mulțumit cât și medicul atât și pacientul. Este o responsabilitate mare,  cu siguranță, noi ghidăm pacienții, îi monitorizăm în așa mod încât să le fie comod hirurgilor  să-i opereze, spre exemplu le spunem cum să se poziționeze și le aducem aminte câteva reguli  elementare de comportament în timpul operației.”  

Cu această ocazie, mai multe asistente de operație s-au destăinuit companiei Tele-Radio  Moldova despre munca perseverență de zi cu zi: ,,De doi ani, Anastasia Grişca este asistent  medical de operaţie în chirurgia spinală, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Zilnic, ea  pregăteşte sala de operaţii, iar în timpul intervenţiei trebuie să fie gata de orice.

„Eu cunosc etapele operaţiei, de la început o ştiu şi îmi pregătesc după etape instrumentele
care le dau chirurgului. Pentru tineri este o adrenalină, entuziasmul acesta când vezi că este o
operaţie, totuşi nu este o simplă injecţie. Tu vezi din ce constă omul, tu vezi toate organele
lui”, a spus Anastasia Grişca, asistent medical de operaţie OMU.

Şi celelalte asistente de operaţie spun că zi de zi muncesc cu dedicaţie. „Serviciul 24/24 poate să fie până la 15 intervenţii în 24 de ore dar poate să fie şi mai multe.  Pacientul ajuns la noi în blocul de operaţie, trebuie să iasă de sub anestezie şi să se facă bine”,  afirmă Angela Verdeş, asistentă medicală de operaţie IMU.

„Activez de 26 de ani în instituţia dată, am activat numai în sala de operaţie, alte domenii nu  cunosc, îmi place foarte mult MUSCA. Acesta este visul vieţii mele”, susţine Aliona  Mocanu, asistentă medicală.

La rândul lor, medicii chirurgi spun că nu ar face faţă unei intervenţii de durată fără ajutorul  unei asistente. „Participarea lor într-o echipă chirurgicală este practic indispensabilă şi nu ne  putem imagina o intervenţie, mai ales o intervenţie complexă cazuri dificile, greu de  imaginat, nu se poate interveni fără participarea unei asistente medicale înalt calificat”,  menţionează Vasile Culiuc, chirurg. .” 

În această ordine de idei, adresăm felicitări tuturor asistenților de operație cu ocazia zilei  profesionale! Le mulțumim pentru efortul depus zi de zi, pentru profesionalism, pentru  dedicație și curaj!  

AUTOR: Patricia Jereghi