Ziua Libertății Presei, marcată printr-un flashmob în fața ambasadei Rusiei la Chișinău

Ziua Internațională a Libertății Presei, marcată printr-un flashmob organizat în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău. La eveniment au participat jurnaliști de la diverse redacții din țară, activiști civici, membri ai organizațiilor neguvernamentale. Aveau pancarte pe care erau scrise mesaje de susținere a ziariștilor care își desfășoară activitatea în condiții dificile în Rusia și care condamnă lipsa libertății de exprimare.


Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalismul Independent. Directoarea executivă a
CJI, Nadine Gogu, a felicitat jurnaliștii, care au fost prezenți la eveniment și a menționat, că organizația
condamnă războiul declanșat de către Federația Rusă în țara vecină și mășinăria de propagandă a
războiului.

„Noi ne-am adunat, pentru al treilea an consecutiv în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău, pentru a semnala o dată în plus despre consecințele războiului asupra libertății presei dar și pentru a comemora pe acei colegi jurnaliști, pe care și-au pierdut viața făcându-și meseria. Protestăm atât față de războiul pe care l-a declanșat Federația Rusă în Ucraina, cât și față de mașinăria de propagandă de război, care este manevrată de la Moscova, și care țintește în statele din fostul spațiul sovietic, dar și unele state din Uniunea Europeană”, a mai declarat Nadine Gogu.

La eveniment a fost prezent și șeful Departamentului Advocacy, Campanii și Publicații al Asociației Presei
Independente Ion Mazur, care a exprimat opinia despre imposibilitatea exprimării libere jurnaliștilor din
Rusia, în cadrul războiului curent.

“Un jurnalist nu poate să informeze corect și același lucru care nu poate să iasă la un flashmob cum am făcut noi astăzi, pentru că dacă momentul în care nu poți să exerciți corect profesia, să relatezi toate părțile implicate în situația, mai ales, când este vorba despre un conflict, atunci practic, cum putem vorbi despre o îngrădire a libertății jurnalismului”, conchide Mazur.

Tot astăzi, CJI a lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2023 – 3 mai 2024, care relevă principalele probleme pentru presa din Republica Moldova.


Ziua Internațională a Libertății Presei se marchează anual pe data de 3 mai, începând din anul 1994, cu
scopul de a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația de a respecta dreptul
la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepurilor
Omului.

AUTOR: Andrei Vorsin, stagiar Unda Liberă