Work and travel: O oportunitate de a te dezvolta personal și profesional


Lisnic Laura, este o tânără de 20 de ani care este studentă în anul 3 la Universitatea Politehnică Timișoara. Plecând din Republica Moldova în România a decis să-și încerce norocul la programul Work and Travel în Statele Unite ale Americii (SUA).

UL- De ce ai decis să participi la programul work and travel in SUA?

LL- Ei bine, eu de mult timp tindeam spre visul american, și dacă să fiu sinceră, mai tind și acum. Știam de acest program înainte să mă înscriu la facultate pentru ca aveam cunoștințe care plecaseră în SUA prin intermediul acestuia. Eram determinată să plec din primul an, așa că cum am ajuns în România pentru a mă stabili cu studiile, m-am și înscris de îndată. Bineînțeles că părinții aveau dubii de a mă lăsa sau nu să traversez singură Atlanticul la vârsta de 18 ani, însă am fost foarte convingătoare aducându-le argumente pertinente.

UL- Ce job ai avut în SUA?

LL- Deci întâi de toate vreau să menționez ca am beneficiat de acest program timp de 2 ani. În primul an am avut 2 joburi, cel principal (pe baza căruia venisem din România) era de kitchen worker (muncitor la bucătărie), iar jobul secundar era vânzător într-un souvenir shop (magazin de suvenire). În cel de-al doilea an, profitând de relațiile pe care mi le creasem în primul an, am avut parte de un job full time- cel de vânzător în souvenir shop-ul la care lucrasem în primul an.

UL-  Cum a fost experiența de muncă?

LL- Experiența mea de muncă a fost minunată. În primul rând, accentuez faptul ca acolo nu am simțit superioritatea managerilor, nu am fost privită doar ca o forță de muncă. Nu zic ca peste tot e așa, însă din punctul acesta de vedere pot să zic fără doar și poate ca am fost o norocoasă. Am fost privită de la egal la egal, proprietara îmi cerea sfaturi despre designul magazinului, despre schimbările pe care le tot făceam în magazin și îmi respecta deciziile.

UL- Ce ai învățat din această experiență?

LL- Am învățat să fiu recunoscătoare pentru ce primesc, iar la rândul meu să ofer mai mult celor cunoscuți și în special, celor necunoscuți. Am învățat să mă apreciez la justa mea valoare și a-mi prețui timpul.

UL- Cu ce dificultăți te-ai confruntat pe parcursul acestei perioade?

LL- Cea mai mare dificultate a fost să fac față dorului de casă.  Nu mă durea faptul ca lipseam de acasă, pentru ca lipsesc destul de mult fiind studentă în România, însă distanța- distanța cea mare care mă despărțea de cei dragi, îmi aducea un gol în suflet.  O altă dificultate era să îmi găsesc timp ca să vorbesc cu familia. Din cauza fusului orar și a programului super încărcat pe care îl aveam în State, îmi era un pic greu ca să fac legătura cu familia mea.

UL- Cum a fost să trăiești în SUA?

LL- Traiul în SUA diferă mult de cel din Moldova și România. Americanii petrec mult timp la volan, pe ei nu o să-i vezi că pleacă pe jos la cumpărături, la muncă sau în orice alt loc. Ei au joburi la o distanță de 1-2 h de  la casa lor și fac naveta zilnic. Oamenii petrec mai puțin timp la bucătărie și mai mult timp prin fast-food-uri. Taxele sunt foarte mari în State, însă în calitate de student J1 (așa se numesc cei care vin prin intermediul Work and Travel) suntem scutiți de multe dintre ele, însă nu de toate. În schimb, la sfârșitul anului avem posibilitatea să le recuperăm și pe cele pe care le achitam în timpul programului.

UL- Ce ți-a plăcut cel mai mult și ce nu ți-a plăcut?

LL- Cu siguranță că cea mai plăcută parte a acestui program este călătoria. Am vizitat câteva din cele mai mari orașe din SUA. Primul oraș pe care l-am vizitat a fost capitala Washington DC. Atunci când am văzut pentru prima dată Casa Albă, monumentul Washington și Lincoln, am conștientizat că visul meu devenise realitate. Totuși cea mai memorabilă experiență a fost plimbările pe străzile New Yorkului, unde fiecare colț de stradă îmi aducea aminte de toate filmele și serialele pe care le văzusem. Am vizitat Times Square, Statuia Libertății, Brooklyn Bridge și o mulțime de clădiri faimoase, de unde am avut posibilitatea de a vedea Manhattanul de la înălțime.

UL- Cum a influențat această experiență viața ta?

LL- Probabil lucrul cel mai important pe care l-am obținut din această experiență este dezvoltarea mea din toate punctele de vedere: emoțional, mental, financiar. Viziunea mea asupra vieții s-a schimbat în totalitate, iar luând decizia de a participa în acest program, am ieșit din zona de confort. Cred ca asta e lucrul care ne ajută să evoluăm cel mai mult și spre care ar trebui să tindem mereu.

UL- Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa participe la un program de work and travel?

LL- Participați din primul an, participați cu prima ocazie pe care o aveți și participați singuri dacă nu aveți pe cineva care vrea să vi se alăture în această aventură deoarece peste ocean va veți face prieteni, cunoștințe și relații care vă pot ajuta în viitor. Chiar dacă costul programului pare a fi destul de costisitor, să știți ca se merită fiecare bănuț. Până la urmă, dacă sunteți muncitori puteți face și bani și să profitați de faptul ca aveți ocazia de a vizita SUA. Cu siguranță ca e o experiență pe care trebuie să o realizați în timpul studenției.

Dacă ar fi să rezum toată experiența într-o frază, ar fi: „Îndrăznește să părăsești zona de confort pentru că este un loc unde nu vei mai găsi nimic nou”.

Work and Travel este un program de schimb cultural care permite studenților să lucreze și să călătorească în străinătate. Programul este disponibil în multe țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Australia și Europa. Studenții trebuie să fie înscriși în învățământul superior pentru a participa la program. Programul durează de obicei între 3 și 4 luni.  Studenții pot lucra în diverse industrii, inclusiv turism, servicii alimentare și retail. Programul Work and Travel este o oportunitate excelentă pentru studenții care doresc să experimenteze o cultură nouă, să învețe o limbă străină și să câștige bani.

AUTOR: Alina Mereuță