VOX: Valentine’s Day sau Dragobete: Cum aleg oamenii să celebreze iubirea și de ce?

În luna februarie, inimile bat în ritmuri diferite în jurul lumii, marcând două dintre cele mai romantice zile din calendar: Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie și Dragobetele pe 24 februarie. Aceste două sărbători, fiecare cu rădăcinile sale culturale și tradiții, sunt un omagiu adus iubirii, fiecare în stilul său unic

Ziua Îndrăgostiților, sau Valentine’s Day, este universal recunoscută pentru simbolistica sa bogată în inimi, ciocolată și flori, împrumutându-și numele și originile de la Sfântul Valentin. De cealaltă parte, Dragobetele, adesea numit „Valentine’s Day-ul românesc”, se îmbracă în tradiții autohtone, punând accent pe reînnoirea legăturilor afective și celebrarea venirii primăverii.

Ambele sărbători se împărtășesc esența: dragostea și afecțiunea. În timp ce modalitățile de celebrare pot varia de la gesturi grandioase la simboluri subtile, scopul lor comun rămâne același – să ne amintească de importanța iubirii în viețile noastre și să ne ofere ocazia de a ne exprima sentimentele față de cei dragi.

În acest context plin de afecțiune și tradiție, suntem curioși să descoperim modurile variate în care oamenii își exprimă iubirea în această perioadă specială. Dorim să aflăm cum preferă să sărbătorească ziua dedicată iubirii: aleg Valentine’s Day, cu influențele sale internaționale, sau Dragobetele, cu rădăcinile sale adânci în tradițiile locale? Suntem interesați să înțelegem motivele din spatele alegerii lor.

  • Ana, 21 de ani, vânzător: „Eu și partenerul meu celebrăm Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie. Ne place să ne aliniem cu tradiția și să ne bucurăm de romantismul acestei zile. Pentru noi, este o ocazie de a ne opri din rutina zilnică și de a ne arăta aprecierea reciprocă.”
  • Marius, 24 de ani, antreprenor: „Prefer să sărbătoresc dragostea pe 24 februarie. Consider că Ziua Dragobetelui, specifică tradițiilor noastre, este mai semnificativă. Este un moment în care ne reînnoim angajamentul față de valorile și tradițiile locale, celebrând iubirea într-un mod autentic.”
  • Irina, 27 de ani, avocat: „Pentru mine, Ziua Îndrăgostiților nu se rezumă la o singură dată. Fie că este 14 sau 24 februarie, important este să ne exprimăm iubirea și recunoștința zilnic. Totuși, pe 14 februarie ne place să ieșim la un restaurant special, iar pe 24 sărbătorim mai tradițional, cu prietenii și familia.”
  • Alex, 31 de ani, inginer: „Deși recunosc popularitatea Zilei Îndrăgostiților pe 14 februarie, prefer să sărbătoresc pe 24 februarie, Ziua Dragobetelui. Este o zi care rezonanță puternică cu cultura și tradițiile noastre și cred că este important să păstrăm și să celebrăm aceste valori.”
  • Diana, 22 de ani, studentă: „În familia noastră, Ziua Îndrăgostiților este întotdeauna pe 14 februarie. Este un moment pentru a arăta dragoste și afecțiune, și chiar dacă este considerată o sărbătoare mai comercială, pentru noi este o oportunitate de a ne face pe noi înșine și pe cei dragi să se simtă speciali.”
  • Bogdan, 45 de ani, profesor: „Pentru mine, Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie este prea comercializată. Prefer să sărbătoresc pe 24 februarie, Dragobetele. Îmi place să mențin tradițiile românești și să le transmit mai departe copiilor mei, arătând că dragostea este mai mult decât cadouri scumpe.”
  • Larisa, 25 de ani, medic: „Sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie pentru că este mai recunoscută internațional și asta ne permite să fim sincronizați cu prietenii noștri care locuiesc în alte țări. În plus, multe restaurante și magazine oferă promoții speciale în această zi, așa că profităm de ocazie.”
  • Teo, 50 de ani, antreprenor: „Ziua Îndrăgostiților pentru mine este mai mult decât o dată în calendar. Fie că este 14 sau 24 februarie, important este să-ți arăți dragostea constant, nu doar în zilele marcate de calendar. Totuși, pe 14 februarie obișnuim să facem un gest simbolic, pentru a respecta tradiția internațională.”
  • Ema, 26 de ani, designer de interior: „Prefer să sărbătoresc Dragobetele pe 24 februarie. Mi se pare o zi care reflectă mai bine spiritul și cultura noastră, punând accent pe naturalețe și sinceritate, departe de comercializarea excesivă a Zilei Îndrăgostiților de pe 14 februarie.”
  • Cristi, 30 de ani, fotograf: „Chiar dacă sunt conștient de popularitatea Zilei Îndrăgostiților pe 14 februarie, eu și soția mea am ales să sărbătorim pe 24 februarie, Dragobetele. Ne place să credem că această zi este mai autentică și ne oferă ocazia să sărbătorim dragostea în stilul nostru unic, mai aproape de rădăcinile și tradițiile noastre.”

În esență, fie că optăm pentru Ziua Îndrăgostiților sau Dragobete, sărbătorim același sentiment universal: iubirea. Aceste zile nu sunt doar simple date în calendar, ci reprezintă momente speciale de a recunoaște și de a celebra legăturile noastre, fie ele romantice, fraterne sau de autoapreciere. În definitiv, modul în care alegem să celebrăm este secundar față de a împărtăși iubirea și căldura în fiecare zi, menținând mereu inimile deschise și recunoscători pentru legăturile care ne îmbogățesc viețile.

Autor: Daniela Cantir, studentă Anul III