Spun că fenomenul încălzirii globale este o temă controversată care confirmă că aceasta persista și este cauzată de activitatea umană pe planetă. Este opinia mai multor tineri intervievați de reporterul Unda Liberă, în centrul Chișinăului, despre fenomenul încălzirii globale.
Mihai, 25 de ani „Încălzirea globală o tema controversată dar pentru mine sunt destule confirmări că aceasta persista și este cauzată de activitatea umană pe planetă. Sunt înregistrări de sute de ani a temperaturilor pe suprafața terestră și se observă clar evoluția acestora. Să separăm problemele statului Republica Moldova de cele globale cu aceasta situație se crede că e greșit. Deoarece toți ne aflăm pe aceeași planetă, schimbările climatice cauzează fenomene naturale extreme și adesea neașteptate, secete, inundații, tornado, ninsori în aprilie sau în regiuni unde în mod normal nu ninge. Vă întrebați de ce avem cu tornado? Fiind că avem o economie globalizată rezultă că orice eveniment catastrofă într-un stat important economic, ne afectează și pe noi, imediat sau după o perioada. Dacă să preluăm atenția de la societate, putem observa că fauna si flora la fel suferă de la schimbările climatice. Ele nu sunt adaptate pentru așa schimbări bruște și apar multe riscuri de dispariție a unor specii. Statele europene și-au asumat un set de responsabilități pentru a ameliora încălzirea globală încă din anii 90 însă tempoul de implementare a acestora este unul foarte și foarte lent. Din păcate doar situațiile catastrofale economice au motivat conducerile din mai multe țări să sporească implementarea scopurilor de reducere a cantității emise de CO2. Fiecare din noi a resimțit și aspectele financiare ce ne afectează și materiale și de sanatate. După părerea mea e nevoie de efort colosal pentru a soluționa această problema însă din pacate civilizația umană este concentrată pe altceva”.
Mariana, 20 de ani „Este mai mult decât evident că fenomenul încălzirii globale este unul extrem de nociv pentru omenire și mediu și aduce cu sine mari prejudicii. Mai mult, din cauza încălzirii globale se produc chiar și mutații de mediu, cum ar fi deșertificarea pășunilor, topirea ghețarilor și altele. Efectul de seră se face simțit și în Republica Moldova. Observăm cu toții schimbările climatice de la noi, dat fiind că valorile de temperatură sunt anormale în această perioadă a anului, aproape că am fost lipsiți de zăpadă iarna aceasta. Totodată, acest fapt afectează activitatea agricultorilor de la noi din țară.
Ar fi binevenit dacă cetățenii ar conștientiza gradul de gravitate al acestui fenomen și ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin reducerea consumurilor energetice și utilizarea energiei regenerabile”.
Ion, 21 de ani „Încălzirea globală este un fenomen care deja la nivel național își simte prezența. Iar la nivel global asta a devenit deja o problemă de mare anvergură, daunele pe care le provoacă acest fenomen în Republica Moldova le putem simți în schimbul zonelor climatice, a temperaturilor, ca exemplu concret putem aduce iernile care nu sunt atât de reci cum erau înainte, cu mai puține precipitații sub formă de ninsoare, secetele vara și ca efect adițional sunt incendiile forestiere care apar în urma secetei”.
Alexandra, 18 ani „Fenomenul încălzirii globale este destul de resimțit în ultimii atât la nivel internațional cât și la nivel național. La nivel internațional observăm dezghețarea ghețarilor, secetele abundente în rezultat ard pădurile, suferă animalele. Republica Moldova la fel suferă din cauza acestui fenomen, iernile nu mai sunt ierni, drept exemplu iarna din acest an, deabia acum la sfârșitul lunii ianuarie au început să cadă fulgii. Observăm că în perioada verii lipsesc precipitații, în rezultat suferă agricultura Republicii Moldova. Consider că atât autoritățile cât și societatea trebuie să conștientizeze, această problemă este foarte gravă și trebuie să acționăm cât mai curând!”.
Amintim că anul trecut când s-a desfășurat summitul Mondial din Glasgow, Ministerul Mediului a anunțat deja că Moldova va putea să reducă, în mod independent, emisiile de CO2 în atmosferă cu încă 2%, dar pentru un plan „mai ambițios”, țara noastră are nevoie de investiții mari și de sponsorizări. Conform calculelor funcționarilor, pentru ca emisiile să se reducă cu 88% din anul 1990, țara noastră va avea nevoie de 2,6 miliarde de dolari sau câte 260 milioane de dolari în fiecare an până în anul 2030.
AUTOR: Virgilia Guriev