Vox: ,,Necesitățile zilnice lux sau rutină pentru tineri. Ce buget are nevoie un student pentru o săptămână de studii?”

În urma majorării prețurilor la o serie de factori care alcătuiesc rutina zilnică a fiecăruia dintre noi, gestionarea corectă a bugetului limitat devine o provocare, în special pentru studenți. În continuare aflăm care e suma minim necesară pentru studenți în cadrul unei săptămâni de studii, și în ce mod fiecare o gestionează.

Petru, 18 ani, Student la Centru de Excelență din Chișinău ,,Personal pentru o săptămână ca student am nevoie de 150-200 de lei doar pe transport și o cafea, dacă nu reușesc să-mi iau câte ceva de acasă sunt nevoit să cumpăr din oraș o plăcintă sau un sandwich, deja aceste sunt alte cheltuieli în jur de 40 de lei pe zi. Dacă să mă găndesc și să calculez, evident cheltui mult mai mult ,deoarece apar și necesități de moment, cum ar fi un stilou sau caiet, mai trebuie ceva la xerox să printez și multe altele, dacă îmi ajunge bine ,dacă nu împrumut sau deja las pentru altă zi.”

 

Ion, 19 ani, Student la Univesitatea Tehnică din capitală ,,Ca student am nevoie de 300-500 de lei pe o săptămână, din motiv că circul cu automobilul personal și combustibilul este costisitor, după care zilnic cumpăr cafea de la gheretele din oraș în jur la 25-30 de lei și o masă pe zi. Dacă reușesc să trec prin market îmi iau de obicei o chiflă sau mâncare la caserolă gata preparată, dacă nu reușesc mănânc deja seara acasă.”

 

Daniel, 17 ani Student la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică ,,Am nevoie de 150-180 de lei săptămânal deoarece nu circul cu transportul și locuiesc la cămin care este în apropiere de locul unde îmi fac studiile. Dimineața reușesc să beau un ceai la cămin și deja mănânc la fel când revin după ore. Pot să-mi permit o cafea în oraș sau băuturi răcoritoare. Personal nu gătesc, doar dacă părinții îmi transmit colete din sat cu produse de casă care reușesc să le consum timp de o săptămână, dar de obicei cumpăr din market mâncare semipreparată sau fastfood.”

 

Mihai, 18 ani Student la Centrul de Excelență din capitală ,,Am nevoie de maxim 100 de lei din motivul că locuiesc lângă centru de excelență și la pauza mare care este predestinată pentru prânz eu plec acasă și mănânc sănătos, plus la toate nu irosesc banii pe produsele din magazinele specializate în domeniul gastronomic, însă fumez și cumpăr câte două pachete pe săptămână.”

 

Cristina, 19 ani Studentă la Univesitatea de Stat a Moldovei  „Pentru o săptămână am nevoie în jur de 200-350 de lei, circul cu transportul public, uneori chiar schimb două treleibuze de rută pentru a ajunge mai ușor sau chem taxi dacă întârzii la ore. Consum zilnic o cafea sau un ceai în oraș, și desigur mai iau și ceva dulce la cafea. Zilnic folosesc serviciile de xerox sau fac naveta pe la papetării sau magazinele birotice unde achiziționez produse necesare. În principiu încerc să economisesc dar nu îmi reușește de fiecare dată.”

AUTOR: Iulia Tatar