Vox: ,,Meseriile care sunt în tendință. La ce profesie îngăduie să adere elevii promoției 2023?”

Epoca modernizării și a progresului tehnologic nu stă pe loc, astfel anual sunt implimentate și solicitate profesii noi. Aflăm care sunt preferințele elevilor din capitală, ce profesie urmează să aleagă aceștia.

Silvia, 18 ani ,, Începând cu clasa a 9-a am realizat că în curând va urma să aleg o profesie în care să mă regăsesc pentru următorii ani, astfel gusturile și preferințele mele se schimbau treptat fiind confuză și indecisă am înțele că nu este atât de ușor pentru mine să aleg din multitudinea domeniilor unul care mi-ar placea mai mult. Actualmente cred că am să depun actele la academia de poliție de frontieră sau academia militară, deoarece îmi place aceasta profesie mai mult decât celelalte. Riscul și stresul care însoțește această meserie nu mă pune în gardă, ba din contra îmi place responsabilitatea care mă privește și seriozitatea de care trebuie să dau dovadă. Aș dori să învăț cu frecvență redusă pentru a putea lucra și concomitent învăța.”

 

Larisa, 19 ani ,, Deja de mai bine de 3 ani m-am decis și ferm știu că am să depun documentele la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie. Îmi este interesant domeniul medicinei și aș dori pe viitor să devin un specialist calificat. Plus la toate am ales această universitate, deoarece este cunoscută pentru profesionalismul cadrelor didactice și eficacitatea studiilor în domeniu. Cunosc că concursul de admitere este foarte mare și complicat dar depun multă sârguință să susțin bacalaureatul și să obțin o medie înaltă. ”

 

Emilian, 18 ani ,,Aș dori să aplic la facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, deoarece scopul meu final este să lucrez în Consiliul Europei. În paralel, aș dori să iau parte la cât mai multe seminare și traininguri și  să aplic la un program de schimb de experiență, pentru a ajunge în SUA.”

Sanda, 18 ani ,, M-am decis anul acesta unde am să depun documentele dar deocamdată muncesc pentru a lua note maxime la examenul de bacalaureat pentru a avea șanse mai mari la concursul de admitere a Academiei de Studii Economice a Moldovei. Pe viitor doresc să absolvesc facultatea de Relatii economice internationale, astfel mă voi dedica totalmente procesului de studiu și am să frecventez orele în plină prezență. Consider că acestă specialitate poate să-mi asigure un viitor decent și va fi solicitată încă mulți ani la rând.”

Constantin, 19 ani „ Vreau să transmit actele la universitățile din Franța, datorită multelor posibilități pe care le oferă. Deoarece nu am reușit să aleg un domeniu în care m-aș regăsi totalmente, am decis să aplic la programe de dublă licență de drept și management sau programe de licență simplă de drept european, fiind domeniile care mă atrag cel mai mult. Aș dori în paralel să și lucrez, să fac stagii în diferite organizații, pentru a obține o mai bună încadrare în acest domeniu. Consider că voi face față tuturor provocărilor și aș fi satisfăcut dacă aș obține în final două profesii pe care pot să mă bazez echivalent pe viitor.”

AUTOR: Iulia Tatar