VOX: Cum își economisesc și gestionează tinerii cheltuielile pe timp de criză?

În ultimii ani Republica Moldova a fost martorul mai multor evenimente care a afectat populația țării în mod direct, printre acestea putem enumera pandemia de COVID-19 ce a dus la o secetă severă și a redus producția agricolă cu 34% în anul 2020 dar și criza energetică provocată de Războiul din Ucraina.

În prezent prețurile din Republica Moldova sunt într-o creștere continuă. Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), în luna august 2022 inflația din Republica Moldova a ajuns la 34,29%. În această ordine de idei, am discutat cu șase studenți de la noi din țară despre cum economisesc și cum își gestionează cheltuielile pe timp de criză iar răspunsurile acestora le veți afla în vox-ul de mai jos.

Mădălina Movileanu, studentă în anul II la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice și Administrative, USM: Cu siguranță această perioadă instabilă în care trăim m-a făcut o persoană mult mai responsabilă, nu doar față de cheltuielile pe care le fac dar și pe plan energetic. În primul rând am înțeles faptul că deseori lumina este aprinsă fără motiv, acum chiar dacă am intenția să plec pentru un timp foarte scurt dintr-o încăpere oricum sting lumina. Nu mai las să se încălzească extrem de mult în casă, ci las la temperatura optimă. Pe plan financiar, încerc să nu cheltui banii pe mărunțișuri și reduc din ieșirile în oraș, ba chiar renunț la cafeaua de dimineața procurată de la cafenea, nu cumpăr haine atât de des, doar dacă e strictul necesar. Cred că perioada dată motivează mai multă lume să își gestioneze cheltuielile mult mai rațional, astfel sunt sigură că fiecare încearcă să renunțe să arunce banii pe lucruri care nu au importanță primordială.

Eduard Nirca, student în anul I la Facultatea de Științe Economice, USM: În această perioadă grea , încerc să nu cheltui banii pe accesorii și produse de care nu am nevoie. Bugetul meu lunar este cheltuit doar pentru ce este necesar, produse alimentare, servicii comunale, transport. Pentru a călători prin oraș îmi cumpăr abonament lunar care ajută să economisești destul de mult dacă am treburi în diferite locații ale orașului.

Vlada Gâdilica, studentă în anul III la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice și Administrative, USM: Sunt o persoană care încearcă să aleagă și să-și achiziționeze lucruri ce corespund raportului preț/calitate, astfel încât acel lucru să îl pot utiliza un timp îndelungat,  pentru a nu fi nevoită să achiziționez același obiect în mod repetat, astfel evitând anumite cheltuieli negândite sau făcute din cauza dorinței de a economi față de calitate. Un alt aspect de care țin cont, este să prioritizez necesitățile. Evit să fac cheltuieli în plus,   achiziționând  obiecte care nu îmi sunt prioritare și neapărat imperativ necesare la moment. În plus, încerc să economisesc prin faptul că aleg să prepar bucatele acasă, astfel economisin resurse, dar și având grijă asupra a ceea ce consum, având grijă de sănătatea mea și respectiv, evit careva cheltuieli pe eventualele tratamente necesare.

Victor Lungu, student în anul III, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, Administrarea Bazelor de Date: Există mai multe metode prin care încerc să gestionez toate cheltuielile pe care le fac. În primul rând atrag o atenție deosebită în ceea ce privește cheltuielile ce țin de energie și apă. Respectiv mereu mă strădui să închid toate robinetele sau să opresc toate aparatele electrocasnice din casă  atunci când acestea nu sunt utilizate. De asemenea în ultima vreme m-am învățat să fac cumpărături inteligente, compar prețurile și cumpăr lucruri la prețuri mai reduse sau achiziționez produse de calitate superioară care au o durată mai lungă de viață. Încerc să reduc cât mai mult cheltuielile și în ceea ce privește transportul. Folosesc transportul public sau mersul pe jos în loc să folosesc mașina sau să plătesc pentru un serviciu de taxi. Sunt atent și la posibilele reduceri sau oferte speciale, acestea de asemenea mă pot ajuta să economisesc bani.

Sorin Sava, elev la Liceul Vasile Alecsandri: În ultima vreme am devenit destul de precaut în ceea ce privește cheltuielile pe care le fac în fiecare zi. Încerc să evit cheltuielile inutile de tipul produselor care nu sunt importante. Totodată încerc să folosesc mai redus dispozitivele electrice, făcând economie la energia electrică.

Mihaela Tulbure, studentă în anul III la Facultatea de Științe Economice, USM: Criza este un fenomen ce ne afectează considerabil și respectiv, suntem nevoiți să economisim prin micșorarea sau eliminarea resurselor folosite pentru distracții, ieșiri, bunuri care nu sunt de bază și utilizarea acestora în mod rațional pentru transport, produse alimentare, servicii comunale și servicii legate direct de procesul de studii.

AUTOR: Mădălina Solomon