VOX: Cum influențează noile tehnologii viața de zi cu zi?

Într-o eră a inovației, progresul tehnologic a schimbat modul în care oamenii își desfășoară  orice activitate. De la mediul de afaceri și educație până la sectorul sănătății, transport și divertisment, tehnologia a devenit un element esențial. În continuare vom afla în ce mod contribuie noile tehnologii în viața de zi cu zi, dar și care sunt provocările și dilemele create de aceasta.

Daniela Donică, designer de interior: „Cu siguranță tehnologia în zilele noastre este indispensabil, tot ce se creează, se creează cu ajutorul lor și în jurul lor. Pornind de la ceva normal un telefon mobil sau computer, ajungem la un robot de bucătărie care ne facilitează munca! Desigur că ne influențează benefic, aducând atâtea facilități, dar și în același timp au și partea negativă, deoarece ne fac dependenți și într-o mare parte dispare motivația. Tehnologia creează tehnologie”.

Damian Mușițanu, elev: „Tehnologiile au o influență semnificativă asupra vieții de zi cu zi, aducând schimbări în diverse domenii. Ele facilitează comunicarea rapidă prin intermediul telefoanelor și rețelelor sociale, transformă modul în care lucrăm în mediul online și oferă flexibilitate în munca de la distanță. Poți fi conectat de oriunde și asta e un avantaj foarte mare”.

Ina Duca, studentă: „Noile tehnologii au menirea să faciliteze întreaga noastră existența, prin urmare acestea înlocuiesc muncă manuală, grăbind toate procesele, activitățile cotidiene. Privite dintr-un alt unghi de vedere acestea vin la pachet cu o serie de dezavantaje printre care și faptul că reduc din interacțiunea cu oamenii (tehnologiile de comunicație) și nu în ultimul rând tehnologiile dezvoltă alternative ale muncii manuale, înlocuind astfel omul! S-ar părea că trăim într-o lume în care evoluția tehnologiilor ia amploare, avantajele sau dezavantajele precum și influența acestora este diferită la nivel de percepția individuală”.

Marcela Croitoru, părinte: „Prin intermediul tehnologiilor o societate evoluează dacă le folosește rațional și anume: în agricultură folosirea dronelor ajută la pulverizarea eficientă a fructelor, legumelor, de asemenea în medicină unele boli pot fi prevenite timpuriu, în învățământ dezvoltarea logicii, rapidității”.

Andrei Prida, agent imobiliar: „Tehnologia a transformat modul în care comunicăm și interacționăm. Dispozitivele inteligente și platformele de socializare au facilitat conexiunile la distanță, permițându-ne să fim în contact cu cei dragi oriunde în lume. În sfera profesională, instrumentele digitale au adus flexibilitate și eficiență, susținând munca de la distanță și colaborarea online. Însă această era a tehnologiei aduce și provocări. Este esențial să gestionăm cu grijă timpul petrecut în mediul digital și să fim conștienți de impactul asupra vieții noastre  și a sănătății mentale”.

Loredana Buga, studentă: „Era noilor tehnologii este prezentul pe care îl trăim noi astăzi, de aceea toată lumea ar trebui să se conformeze și să învețe să le utilizeze. Eu consider că au o latură pozitivă și una negativă. Latura pozitivă este reprezentată de faptul ca acestea ne permit liberul acces către orice informație din orice domeniu. De asemenea, ne facilitează comunicarea cu persoanele dragi, nu mai avem clasicile scrisori din hârtie pe care le așteptăm cu săptămânile, ci avem persoana draga la un click distanță. Totodată, noile tehnologii ne oferă o eficiență sporită în activitățile de zi cu zi, fie la job sau la școală. Latura negativă este reprezentată de faptul că acestea pot crea dependență și oamenii pot începe să trăiască mai mult online decât offline. Așadar este foarte important cum utilizam noile tehnologii, așa încât să ne aducă numai beneficii și să nu fim prinși în universul online”.

Autor: Cristina Doni, studentă Anul III