VOX: Cât sunt dispuși moldovenii să scoată din buzunare pentru masa de Crăciun sau Revelion

Se apropie sărbătorile de iarna și se încep agitațiile în Piața Centrală din capitală. Moldovenii își fac meniurile de sărbători și încep a face cumpărături. Comercianții susțin că vânzările au scăzut în comparație cu anul precedent. Majorarea prețurilor a influențat cât și pentru cumpărător, atât și pentru vânzător.

În această perioadă sunt la mare căutare fructele și legumele. Deși au un preț de două ori mai mare decât anul precedent.

,,Este mare diferență de preț la fructe și legume în comparație cu anul trecut. De exemplu mandarinele anul trecut erau la preț de 15-20 de lei,  în schimb anul acesta sunt la preț de 30-35 de lei.’’

Vânzătorii de mezeluri și carne susțin că vânzările merg foarte slab. Deși piața este plină de lume.

,, De toată ziua dacă am vândut câteva bucăți de mezeluri, din cărnuri azi încă nu am vândut nimic.”

Chiar dacă prețurile sau majorat  fiecare moldovean vrea să celebreze aceste sărbători cu o masă bună în jurul familiei.

‘’ Anul acesta pentru aceeași masa de sărbători voi cheltui de doua ori mai mult. Cât ați cheltuit anul trecut? 1500-2000 de lei  anul acesta în jur de 4000 va trebui.”

 “Mă limitez la 2000-2500 de lei “

“ Copiii vor veni de peste hotare și ei vor hotărî cât vor cheltui.’’

Sărbătorile de iarnă se încep de pe data de 13 decembrie cu Sfântul Andrei și se termină cu Sfântul Ion pe data de 20 ianuarie.

***Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu American Chamber of Commerce in Moldova cu susținerea financiară de la U.S. Embassy Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.

REDACTOR: Mariana Derivolcov