VOX: Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă tinerii astăzi?

În zilele noastre, tinerii se întâlnesc cu diverse obstacole și dificultăți, de la presiunile academice la complexitatea vieții personale, iar acest întreg proces devine pentru unii o adevărată provocare. Aflați cum tineri se adaptează și fac față acestor greutăți, dar și cum reușesc să mențină un echilibru între acestea.

Valeria Stăviță, 25 de ani: „Tinerii se confruntă cu anxietate socială din cauza presiunilor de a se conforma standardelor de frumusețe și succes promovate pe platformele de socializare. Compararea constantă cu imaginea filtrată a vieții altora poate afecta negativ stima de sine a tinerilor. În căutarea aprobării online, mulți se simt sub presiunea de a-și construi o imagine perfectă, generând sentimente de insecuritate. Impactul comentariilor și judecăților online poate contribui la tulburări de anxietate și depresie în rândul tinerilor. Crearea și menținerea unei identități autentice în fața presiunilor mediului online reprezintă o provocare suplimentară tinerilor de astăzi”.

Ivan Demcenco, 19 ani: „După părerea mea actualele provocări cu care se confruntă tinerii in ziua de astăzi sunt costurile ridicate ale chirii sau alte cheltuieli care sunt greu de gestionat, mai ales pentru cei care intră pe piața muncii sau care sunt încă în perioada de studii. De asemenea, unii se confruntă cu tulburări de sănătate mentală, cum ar fi depresia și anxietatea, din cauza presiunii sociale, a problemelor familiale sau a altor factori”.

Liliana Tun, 30 de ani: „Tinerii se confruntă cu incapacitatea de a lua decizii reieșind din faptul că nu sunt antrenați în vederea obținerii mai multor experiențe. Tinerii se confruntă cu provocări de natură psiho-emoțională cauzate de schimbările rapide din societatea, dezvoltarea rapidă, digitalizarea și alte aspecte. Tinerii se confruntă cu provocări în ceea ce privește autodeterminarea, fiind provocați să îmbrățișeze anumite profesii, decizie care influențează tot parcursul vieții”.

Anastasia Griva, 22 de ani: „Consider că una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă tinerii astăzi este depresia și dependența de internet, deoarece majoritatea tinerilor  accesează rețelele sociale în anii lor de formare, devin dependenți de lumea virtuală, iar standardele nerealiste din lumea digitală le afectează stima de sine ceea ce împiedică creșterea lor atât spirituală, cât și cea carieristă. O provocare nu mai puțin importantă ar fi dificultatea de a obține un loc de muncă plăcut și bine plătit, salariul insuficient, condițiile de muncă nefavorabile și discriminarea sunt barierele de bază care împiedică dorința tinerilor să studieze și ulterior să activeze în structurile de muncă. Printre măsurile de facilitare a angajării tinerilor în câmpul muncii ar fi stimularea agenților economici care iau la muncă persoane tinere, dar şi acordarea facilitaților pentru inițierea afacerilor. De asemenea, afișarea mai multor anunțuri cu posturi vacante, parteneriate stabilite între instituțiile de învăţământ şi angajatori ar stimula tinerii să tindă spre un viitor prosper”.

Crina Puiu, 21 de ani: „Astăzi provocările tinerilor sunt de a face față obstacolelor ce survin odată cu adolescența, începând cu apartenența unui grup de prieteni, menținerea prieteniei de durată, pierderea de sine și propriului stil sau din contra ieșirea în evidență cu careva calități, căutarea banilor de buzunar și până la suferința în dragoste sau dragostea neîmpărtășită”.

Adrian Damian, 23 de ani: „Tinerii din ziua de azi au acces la absolut tot, la informație, la educație, tehnologie însă cu părere de rau, dat fiind faptul că au acces atât de ușor la aceste lucruri, ei nu doresc să crească. Când totul este la îndemână, motivația pentru a depăși obstacolele sau pentru a căuta noi cunoștințe poate scădea”.

Autor: Cristina Doni