Viorica Dragan, recenzoare: datorită colectării datelor pe tabletă, am fost mult mai operativă, iar oamenii – mai receptivi

Viorica Dragan are 46 de ani și locuiește în orașul Chișinău. Ea este una din cei peste 100 de recenzori angajați temporar de Biroul Național de Statistică (BNS) în cadrul Recensământului pilot, desfășurat în perioada 28 august – 10 octombrie 2023. Deși a activat în domeniul  industriei ușoare aproape 20 de ani, de curând, s-a reprofilat în domeniul finanțelor, o veche pasiune a sa. Odată cu schimbarea profesiei, dânsa  spune că are mai mult timp liber pe care îl dedică familiei, dar și  altor activități. 

Anume datorită timpului liber, dorinței de implicare, dar și necesității unui venit în plus, Viorica s-a angajat în calitate de recenzoare la Biroul Național de Statistică în cadrul Recensământului de probă al Populației și Locuințelor (RPL). 

”Schimbarea în plan profesional a fost binevenită – am devenit mai activă pe rețelele de socializare, am timp să vorbesc despre pasiunea mea  pentru investiții și educația financiară, dar și să mă implic activ în viața socială, inclusiv prin participarea la Recensământul de probă în calitate de recenzoare”, povestește Viorica. 

În total, circa 22 mii de locuințe din 11 localități din Republica Moldova au fost vizitate în timpul recensământului de probă, arată datele BNS. Viorica a fost responsabilă de recenzarea câtorva blocuri de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, iar experiența, spune ea, a fost una inedită. “Am decis să mă implic în Recensământul pilot deoarece îmi place să comunic și să interacționez cu oamenii, în plus am fost și remunerată pentru această activitate. A fost o experiență interesantă și am simțit că ceea ce fac este util societății”, adaugă ea.

Recensământul de probă a durat șase săptămâni. Pentru acest exercițiu, au fost angajați peste 100 de recenzori și supervizori, care au fost responsabili de intervievarea populației în cele 11 localități. Înainte de perioada desfășurării exercițiului de probă, personalul temporar angajat pentru acest proces a fost instruit de BNS cu privire la tehnicile de colectare a datelor și subtilitățile Recensământului. 

Aproximativ 7 din 10 persoane au declarat că durata recenzării a fost una rezonabilă

În medie, timpul de recenzare a fost de 20-40 de minute, a arătat RPL de probă. Iar aproximativ 7 din 10 persoane au declarat că durata recenzării a fost una rezonabilă. ,,Activând zi de zi în sector, locuitorii din preajmă deja mă cunoșteau. Aceștia mă salutau zâmbind, cu urări de bine. Foarte puțini au fost cei care au refuzat să-mi deschidă ușa, mulți dintre ei mi-au propus apă, ceai, cafea sau să intru să mă așez, înțelegând că eram de ceva timp în picioare”, spune Viorica.

”Salut digitalizarea procesului de recenzare”

În cadrul RPL de probă a fost aplicată, în premieră, o metodă de recenzare inovativă care a constat în înregistrarea datelor pe tablete – o alternativă modernă a tradiționalei colectări de date statistice pe hârtie. Astfel, în cadrul RPL de probă, recenzorii au testat funcționalitatea softurilor, au estimat timpul necesar pentru desfășurarea unui interviu, precum și au evaluat nivelul de receptivitate al populației de a participa la recensământ.

,,Recenzarea populației mi-a plăcut foarte mult, în special pentru că acest proces a fost digitalizat. Datorită recenzării pe tablete, am fost mai operativă, dar și oamenii s-au arătat foarte deschiși. Le mulțumesc tuturor cu care am interacționat, fiecare mi-a adus o experiență pozitivă în viață”, spune Viorica.

95% din persoanele chestionate au declarat că atât întrebările, cât și procesul de recenzare le-a fost explicat clar și în mod accesibil.

Aștept să repet experiența la Recensământul național din 2024 și îndemn doritorii să se alăture

Pentru Recensământul din 2024, Biroul Național de Statistică va angaja peste patru mii de recenzori și supervizori – personal temporar de muncă care va fi responsabil de numărarea populației și locuințelor.

Viorica spune că abia așteaptă să repete experiența și să participe în calitate de  recenzoare în Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2024, deoarece i-a plăcut această experiență. 

”Cu siguranță mă voi implica și la Recensământul din 2024. Vin cu un apel către toți doritorii să devină recenzori în 2024 – vă îndemn să-mi urmați exemplul, întrucât este o experiență unică și ești parte a unui proces național atât de important”, conchide Viorica. 

Recensământul de probă al populației și locuințelor a avut loc cu susținerea proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). 

Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, atât în domeniul economic, cât și social, necesare pentru dezvoltarea R. Moldova.