Violența psihologică dezvoltă traume și boli cronice care pot afecta calitatea vieții femeii

Violența psihologică este acea formă de agresiune pe care victimele o identifică și percep cel mai greu. Victimă a violenței psihologice poate fi orice femeie indiferent de statut social, etnie, educație sau mediul de proveniență. Apelantele Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete vorbesc despre multiple semne ce indică violența psihologică la care sunt supuse. Printre acestea sunt: frica acută, neliniștea, scăderea stimei de sine, sentimentul de insecuritate, stările depresive și altele.

Deși violența  fizică este forma de violență cu cele mai vizibile și percepute consecințe, totuși frecvent agresorii aplică violența fizică asupra victimei care deja a dezvoltat o frică și supunere în raport cu agresorul. 

La fel s-a întâmplat și în cazul Irinei. „Nu știu cum a făcut, dar acum înțeleg că el m-a convins că sunt de nimic. Chiar dacă, nu mai locuim împreună, oricum tresar seara când aud un zgomot, pentru că așa era înainte când venea la ora 6 și eu deja aveam frică. Continuă să îmi scrie amenințări pe telefon. Cumătra îmi spune că sunt tânără  și trebuie să merg cu capul sus, iar el m-a convins că nu mai trebuiesc la nimeni”, a mărturisit Irina.

Cercetările arată că violența psihologică se poate solda cu traume psihologice care pot afecta calitatea vieții. Totodată, victimele ce au fost supuse pe termen îndelungat violenței psihologice au vorbit și despre dezvoltarea unor boli cronice, fără a fi identificate cauze de natură fiziologică.

Mesajul Centrului Internațional „La Strada” către femeile supuse violenței este: „Uneori poate fi prea târziu. Alege azi să trăiești fără violență. Suntem alături de tine. Sună acum la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008”. Îndemnul este parte a Campaniei de informare și conștientizare a femeilor despre formele de abuz si violență, dar și serviciile la care pot apela în situațiile de criză. Aceasta a fost lansată la începutul lunii noiembrie și include mai multe materiale informative. Astăzi, lansăm al treilea spot video, care ne arată un model de violență psihologică în care soțul creează tensiune și suferință psihică prin jigniri repetate și umilințe.

De la începutul acestui an, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 au fost înregistrate 1500 de apeluri, iar violența psihologică s-a manifestat în toate cazurile înregistrate. Centrul Internațional „La Strada” încurajează femeile și fetele, care au suferit de una dintre formele de violență să sune la Telefonul de Încredere pentru a vorbi confidențial, gratuit, 24 de ore din 24,  despre ceea ce s-a întâmplat, dar și pentru a cunoaște drepturile și serviciile disponibile în situații de criză.

Amintim că, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 a fost lansat la începutul lunii noiembrie a anului 2009. De atunci au fostrecepționate peste 26 mii de apeluri.

Această campanie este realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului victimelor infracțiunilor la servicii de sprijin prin informare și creșterea gradului de constientizare”, cu sprijinul Guvernului Elveției și al Organizației Internaționale pentru Migrație.