VIDEO: Domeniul IT, preferat de angajații moldoveni care aleg să-și schimbe profesia

Peste o treime din angajații în câmpul muncii cu vârsta de până la 44 de ani iau în considerare o schimbare în carieră, arată statisticile oficiale din Moldova. Schimbarea intereselor personale, noi oportunități de dezvoltare, dar și potențialul de creștere a veniturilor stau la baza deciziilor lor. De la primul job, 29% dintre angajați au schimbat complet aria de activitate, iar unul dintre cele mai atractive domenii pentru viitorii profesioniști este  IT-ul – sector aflat în continuă ascensiune și care reprezintă cca 5% din PIB-ul Moldovei.

În scopul creșterii dezvoltării abilităților pe piața muncii din domeniu, anual sunt create mai multe oportunități educaționale în acest sens, așa precum „Incubatorul de talente: Educație digitală pentru femei și profesioniști IT în Moldova”. 

„Datorită implementării acestui proiect susținut de SlovakAid, tineri și tinere au beneficiat de cursuri digitale de instruire, dar și de mentorat. Iar acest lucru le-a îmbunătățit în mod cert posibilitățile de angajare pe piața muncii în sectorul TIC.” – Veronica Trebulova, șef adjunct al Misiunii Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Republicii Slovace la Chișinău

Noi oportunități în IT pentru femeile și profesioniștii din Moldova

50 de participanți din Chișinău s-au înrolat în cadrul programului de formare și au parcurs, timp de 3 luni, toate etapele, reușind să se concentreze atât pe aspectele teoretice fundamentale din domeniile alese, cât și pe cele practice. Iar mulți dintre cei înregistrați la „Incubatorul de talente” au reușit deja să-și găsească un job.

„În cadrul proiectului „Incubatorul de Talente” am organizat trei cursuri gratuite pentru tinerii și tinerele din Chișinău. Este vorba despre cursul de Design Web, Social Media Management și Testare Software. La aceste cursuri au participat peste 50 de persoane, care au putut să învețe de la zero o profesie nouă în IT în aceste domenii. Rezultatele cursurilor sunt frumoase: avem participanți care deja s-au încadrat în câmpul muncii, au reușit să-și găsească un job sau un stagiu de practică în una dintre companiile locale. Ne-am propus să susținem beneficiarii din Chișinău și din regiuni să fie cât mai proactivi, și să aibă o șansă de a începe o carieră în domeniul IT.” – Irina Grișca, Manager general IHUB Chișinău  

Cei înscriși la cursurile gratuite au avut diverse niveluri de experiență profesională în domeniu. Unii au optat să facă o schimbare radicală în carieră, în timp ce alții au urmat aceste cursuri pentru a-și îmbunătăți abilitățile, a-și aprofunda cunoștințele în IT și a deveni mai competitivi pe piață. 

„Am avut provocarea de a reda și explica ceea ce de fapt se petrece în Web, adică informații de care studenții vor avea într-adevăr nevoie când vor aplica ulterior la un job. Deci nu a fost doar teorie, dar și multă practică. Am avut studenți care au venit pentru a face un „upgrade” abilităților lor. Ei lucrau în domeniul legat de online – vânzări, marketing – și aveau nevoie de aprofundarea cunoștințelor. Sunt persoane care au reușit, la sfârșitul acestui curs, să-și găsească o nouă profesie, să înceapă o carieră mult mai bună, mult mai plătită și mult mai întrebată.” – Alina Popenco, mentoră „Incubatorul de talente”, cursul de Web Design

Lansat în toamna anului 2022, proiectul „Incubatorul de talente” oferă beneficiarilor șansa de a-și dezvolta abilitățile digitale și de a  se integra pe piața muncii, având opțiunea de a lucra online, prin platformele internaționale pentru liber profesioniști, sau în companii locale din sectorul TIC.

Proiectul „Incubatorul de talente: Educație digitală pentru femei și profesioniști IT în Moldova” a fost lansat în toamna anului 2022, cu sprijinul financiar SlovakAid, implementat de IHUB în parteneriat cu EMA – Development and Mobility Agency, Universitatea Tehnică din Moldova și ESET.