Victor Ptașnic, un tânăr originar din orașul Fălești, este în prezent student la Facultatea de Inginerie a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În cadrul acestui inteviu, el a explicat ce l-a determinat să aleagă această carieră și a subliniat rolul crucial pe care îl joacă acest domeniu.

  • Victor, ești student la Facultatea de Mecanică, din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași. Ce te-a determinat să alegi ingineria mecanică ca domeniu de studiu? Ingineria mecanică e un domeniu destul de interesant și întâlnit peste tot. Am prins interesul față de aceasta încă de mic, de la tatăl meu, fiind și el inginer. Deseori îmi arăta cu ce se ocupă și îmi explica ce și cum funcționează, asta m-a captivat și am decis că trebuie să aleg și eu această profesie.
  • Ce te-a atras cel mai mult în domeniul dat?
  • Ingineria te poate atrage prin o mulțime de lucruri, începând de la componența, structura unor materiale, de exemplu fierul, până la diferite construcții, ansamble, mașinării, spre exemplu automobilul, o cladire sau chiar o simplă imbinare de roți dințate. Toate lucrurile care ne înconjoară sunt rezultate în urma proiectării de către ingineri.
  • Pe parcusrsul a 3 ani de studii ai reușt deja să capeți careva cunoștințe în domeniu. Ai avut ocazia să aplici cunoștințele tale într-un stagiu de practică sau într-un mediu profesional?
  • Acești 3 ani de studii mi-au oferit mai mult o bază teoretică, cunoștințe despre materiale, proprietățile acestora, legi ale fizicii, etc. Nu pot să zic că le-am aplicat într-un mediu profesional, cu părere de rău nu am avut ocazia însă pot să zic că în viața de zi cu zi îmi sunt foarte utile și mă ajută să realizez multe lucruri noi la care nu atrăgeam atenția până acum, de asemenea îmi e mai ușor să efectuez unele lucrări de reparație sau mentenanță.
  • Cât de complexă este specialitatea ta?
  • Domeniul ingineriei este destul de complex, fiind ceea ce a proiectat și a dezvoltat tot ce avem în jurul nostru, de la motoare și transmisii mecanice până la roboți și sisteme. Faptul că tehnologiile evoluează rapid este datorat ingineriei si la randul lor inginerii mecanici sunt nevoiți să fie mereu la curent cu cele mai recente tehnologii și metodologii, fiind un adaos la nivelul complexității domeniului dat.
  • Poți să ne povestești despre un proiect sau o activitate din cadrul facultății care ți-a oferit o experiență valoroasă?
  •  În cadrul facultății am avut proiecte la disciplina Organe de Mașini la care am proiectat un cric auto, un motor electric cu reductor în 2 trepte. Aceste proiecte ne-au ajutat să înțelegem mai bine structura, metodele de proiectare și de calcul, tipurile de transmisii, rapoartele de transmitere și funcționarea angrenajelor cu roți dințate cilindrice/conice, lucruri esențiale în bagajul de cunoștințe ale unui bun inginer.
  • Ce cunoștințe și abilități tehnice consideri că sunt esențiale pentru un inginer mecanic și cum le-ai dezvoltat în timpul studiilor?
    Esențiale sunt cunoștințele în fizică și matematică, pentru efectuarea calculelor in cadrul proiectarii, verificărilor, pentru înțelegerea și implementarea principiilor și legilor fizicii, de asemenea materiile de specialitate precum Știința Materialelor, Rezistența Materialelor, Desen Tehnic și Proiectare, Mecanica Fluidelor și multe altele, fiecare are o importanță deosebită și esențială pentru oricine își dorește să fie un inginer mecanic de calitate.
  • Cum crezi cât de important este domeniul pe care l-ai ales în formarea unui bun specialist inginer?
  •  Sunt de părere că domeniul ingineriei este un domeniu de bază și foarte raspandit, fiind drept fundament sau având tangențe cu domenii precum industria auto, energetică, aeronautică sau chiar medicină. Domeniul dat este extrem de important pentru dezvoltarea rapidă și eficiență a tehnologiilor vehiculelor electrice, energie regenerabilă sau echipamente medicale care urmeaza să ne întrețină calitatea vieții pe pământ și să soluționeze problemele existente și ulterioare posibile. Este un domeniu cu o bază comună cu alte specialități care conlucrează pentru a fi cât mai eficiente, atât pentru dezvoltarea medicamentelor, producerea acestora, a aparatelor și utilajelor medicale cât și pentru domeniile electronice, chimice, pentru crearea și dezvoltarea surselor de energie regenerabila.
  • După absolvirea acestei facultăți în ce domenii te poți angaja și ce profesii reies din specialitatea ta?
    În urma absolvirii pot aplica în domeniile ingineriei auto, aeronautică, navală, energetică, biomedicală și multe altele. Pot activa în calitate de inginer proiectant, inginer mecanic, inginer de producție, de calitate, cercetare, in funcție de fiecare domeniu specializat.
  • Care dintre cele enumerate te atrag cel mai mult pentru o posibilă carieră?
  • Sincer mă atrag toate profesiile posibile, deoarece fiecare dintre ele are ceva special, fiecare îmi poate oferi o carieră interesantă și utilă și sunt deschis față de toate domeniile, odată ce activez drept inginer, îmi îndeplinesc rolul dorit, indiferent de domeniu de activitate.
  • Victor, îți mulțumesc pentru timpul acordat!
  • Cu mare plăcere!

Autor: Vavulea Irina , studentă Anul III