Okinawa, o insulă japoneză din Marea Chinei de Est, cunoscută și ca ,,insula nemuritorilor’’,
are una dintre cele mai mari speranțe la viață din lume. Alimentația sănătoasă, mișcarea
zilnică, grădinăritul sunt doar câteva ,,ingrediente’’ pentru sporirea calității vieții. Potrivit
datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Japonia este țara cu cea mai mare speranță de viață.
Bărbații au o speranță de viață de 85 de ani și femeile de 87,3 ani.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova (CNAS), oamenii se
pensionează adesea de la 60 de ani, dar nu există un cuvânt similar în japoneză, deoarece
conceptul de pensionare nici măcar nu există. Japonezii din Okinawa sunt supuși unor munci
ușoare precum grădinăritul, iar alimentația este în mare parte constituită din orez, fructe și
legume, fructe de mare, tofu, nori, pește etc. Jean Beard, directorul Organizatiei Mondiale a
Sănătății (OMS), susține faptul că speranța la viață în Okinawa este datorată în special
regimului alimentar al japonezilor, pe lângă stilul de viață activ.
Conform cărții ,,Ikigai: Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită’’ de Héctor García și
Francesc Miralles, locuitorii insulei au o alimentație bogată în fructe și legume, pe care le
consumă în farfurii mici. Autorii acestei cărți au realizat în total o sută de interviuri în Ogimi,
Okinawa, pentru a putea descoperi secretele longevității centenarilor. Acest concept japonez,
numit ’’ikigai’’, care s-ar traduce în linii mari prin ,,fericirea de a fi mereu ocupat’’, pare să
explice longevitatea japonezilor de pe insulă. În carte găsim una dintre cele mai populare
zicale din Okinawa ,,Hara hachi bu’’, care ar însemna ,,Stomacul la 80%’’, adică, localnicii
nu mănâncă până simt stomacul plin.
Cheia longevității locuitorilor din Okinawa este descoperirea și urmărirea propriului ikigai,
care te va ține ocupat cu lucrurile care oferă sens vieții, scriu autorii. Aceștia mai spun că
conexiunea cu natura alături de consumul în medie a trei cești de ceai pe zi, sporesc
longevitatea și calitatea vieții.
Autor: Mihaela Delepeev, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, anul
ll.