Vasile Ernu, despre dorința de a cunoaște locuri și oameni

Cunoscut pe ambele maluri de Prut, Vasile Ernu este o voce importantă în literatura română. Se numără printre puținii scriitori care au debutat târziu și au avut reușite, începându-și cariera în calitate de autor, la vârsta de 36 de ani, a avut un real succes, chiar de la bun început.

Aventura, în sensul bun al cuvântului, cu tot ceea ce înseamnă creativitate și scriere a pornit, pentru Vasile Ernu, dintr-o pură întâmplare. Absolvent al facultăii de Filosofie, Vasile Ernu ne povestește că a fost într-un fel sau altul nevoit să scrie „diverse chestii mai filosofice”.

VASILE ERNU, scriitor: „Am făcut și o revistă în perioada când eram la masterat, prin 1997/1998. Acolo am început să scriu mai degrabă eseuri. Niciodată nu m-am gândit că o să scriu cărți, nu mă interesa acest domeniu. La mine mai degrabă a fost o combinare dintre un anumit tip de criză. Am simțit nevoia de a explica povestea asta a trecutului care ne frământa, care era văzută într-o nuanță tragică, dramatică, care era de înțeles. După perioada comunistă, lumea voia să se răzbune, voia dreptate, mulți își spuneau păsul, durerile ceea ce era normal, dar după o perioadă mai lungă eu credeam că trebuie să ne împăcăm, să aibă loc un soi de conciliere. Am zis că e bine să povestim și trecutul altfel, adică și părțile lui umane, adică cum eram, cum ne îmbrăcam, ce mâncam, ce ascultam, cum dansam, cum plângeam, cum ne bucuram… Adică viața mereu este compusă din aceste lucruri, indiferent că e comunism, capitalism, liberalism, democrație, oamenii au același tip de probleme și suferințe, chiar dacă în anumite regimuri e mai greu, în altele e mai… alte probleme apar. Și atunci am scris această carte care a avut un succes neașteptat de mare „Născut în URSS”. Cumva a atins pe deoparte tinerii care au zis că eu am scris cu nostalgie, cu ironie și cu umor cumva, destul de jucăușă, mai pop așa, și tinerilor le-a plăcut foarte mult. Toată lumea era obosită numai de traume, numai de tragedii și morți și crime și atunci nu numai asta s-a întâmplat, s-au întâmplat multe fenomene, inclusiv aceste tragedii. Partea mai conservatoare a avut o reacție de tipul „Aoleu!” – era prima dată când cineva făcuse chestia asta la noi sau „Aoleu, Ernu vrea înapoi în comunism, este nostalgic” – dar nu, nu am nicio treabă, este nostalgie după copilărie, după tinerețe, după amintiri făcute, dar nu e despre regim, nu e despre comunism. Cred că este bine să povestim și aceste lucruri, aceste fațete ale trecutului, este trecutul nostru și care nu trebuie iubit sau urât, ci doar înțeles. Cartea a fost un succes neașteptat, a luat multe premii, a început să fie tradusă și asta m-a pus într-o situație de a deveni scriitor. M-a motivat mai ales că despre mine au început a scrie scriitori foarte importanți și să mă susțină oameni foarte importanți din literatura română. Au vrut să mă cunoască oameni care pentru mine erau niște mituri și acuma oamenii aceștia căutau să mă cunoască,le plăcea ce scriam eu. Am început să am succes la public și la critică și cumva asta deja m-a consacrat și deja după 5 cărți lucrurile se clarificaseră și ca gen și ca stil și ca problematică.”

Scriitorul povestește că o carte scrisă în doar două luni a ajuns să fie publicată spontan.

VASILE ERNU, scriitor: „M-am întâlnit cu directorul editurii Polirom (cea mai mare editură de limbă română), eu căutam de lucru și voia să mă angajeze ca consilier și îl întreb: „Dar nu vreți și-o carte?” i-am dat cartea și am avut noroc, i-a dat-o unui redactor foarte bun care a citit-o într-o noapte, iar după o lună și ceva cartea a apărut,cu o viteză incredibilă,așa ceva se întâmplă foarte rar. Iar apoi m-am trezit scriitor.”

În căutare de inspirație, scriitorul Vasile Ernu călătorește foarte mult. Orice contexte și anturaje pentru autor sunt adevărate oaze de stări creatoare.


VASILE ERNU, scriitor: „Pentru mine călătoriile sunt un soi de cercetare, eu merg și fac un fel de cercetare, merg să cunosc locuri, lume. Pentru mine oamenii sunt foarte importanți, merg să vizitez piețele, gara, autogara, anumite localuri, locurile unde se adună tineretul, ce fac, discut cu oamenii. Vreau să înțeleg cum funcționează acel loc, acel oraș, pe mine asta mă încarcă.”

Dar călătoriile dese și lipsa timpului liber nu-l împiedică pe Vasile Ernu să fie și un bun familist.

VASILE ERNU, scriitor: „Eu acasă deseori și gătesc, de ce nu?”

Vasile ERNU este absolvent al Facultății de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași, 1996) și al masterului de filosofie (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, 1997). Autor de rubrici la mai multe ziare şi reviste. Ernu este unul din fondatorii și coordonatorii platformei CriticAtac. Volume principale: Născut în URSS (Polirom, 2006); Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009), Sectanții. Mică trilogie a marginalilor (Polirom, 2016).

În 2016 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuții, polemici despre Basarabia de ieri și de azi

În 2016 publică volumul Bandiţii. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom 2016, ediţia a II-a în 2017, ediţia a III-a în 2021). Volumul a fost distins cu premiul pentru Eseistică / Publicistică al revistei Observator cultural, 2017.

În 2018 publică volumul Oameni și meserii pe cale de dispariție (Editura Cartier, 2018). Ilustrații: Veronica Neacșu
În 2019 publică volumul Războiul pisicilor (Editura Cartier, 2019). Ilustrații: Veronica Neacșu

În 2019 publică volumul Jurnal la sfîrșitul lumii I (Editura Cartier, 2019)

În 2019 publică volumul Izgoniții. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom 2019, ediţia a II-a în 2022). Volumul a fost distins cu premiul pentru Eseu / Publicistică / Memorialistică al AgențiadeCarte.ro, 2019 și fost nominalizată la premiul pentru Eseu/Memorialistică al revistei Observator cultural, 2019.

În 2021 publică volumul Sălbaticii copii dingo (Editura Polirom 2021, ediţia a II-a în 2021 ) – a fost distins cu premiiile Memorialistică al revistei Observator cultural, 2022; Eseu / Publicistică / Memorialistică al AgențiadeCarte.ro, 2022.

În 2022 publică volumul Jurnal la sfîrșitul lumii II (Editura Cartier, 2023)

AUTOR: Nicoleta Sârbu