Pentru consolidarea sectorului educațional și a deveni mai competitivi atât în interiorul țării, cât și pe plan internațional, rectorii a două universități – Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei, au venit cu inițiativa de a uni eforturile acestor două instituții de învățământ superior.
Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan a atras atenția că universitățile din Moldova nu apar în clasamentele internaționale, dar pentru a putea atrage studenți, o instituție de învățământ are nevoie de reputație bună, de vizibilitate internațională și de resurse umane și financiare.
”Și ca să intre în liga celor mari, ca să atragi studenți internaționali, fiind că ei se uită și la acest lucru, e nevoie și de resurse și de capacități. Și în acest context noi discutam cu domnul rector Șarov ca o idee, de ce nu să inițiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbție, dar o fuziune ca între două universități prietenie cu care care avem o colaborare de mai mulți ani comună. Și ne-am complementa unii pe alții. Fiind că astfel s-ar forma o universitate comprehensivă, care ar fi mult mai reziliență inclusiv la fluctuații pe piața forței de muncă, inclusiv la diverse provocări crize”, a precizat Viorel Bostan, rector UTM, la ședința la care au participat premierul Dorin Recean și ministrul Educației, Dan Perciun.
Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a declarat că deja a discutat acest subiect în cadrul comunității academice pe care o conduce și va iniția discuții despre o eventuală fuziune și cu rectorii altor universități, nu doar cu UTM. Potrivit lui Șarov, e necesar să apară o inițiativă de jos în sus pentru a crea o universitate puternică.
”Cu atât mai mult că tendința universității tehnice de a deveni universitate comprehensivă este lese de înțeles. Cifrele care ne-au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenți pe care îl avem și atunci cei doi rectori pornesc dintr-o perspectivă care nu-i interesează funcția de rectori. Să uităm cine este rector Șarov sau Bostan sau altcineva. Construim ideea și demonstrăm că asta va fi benefic pentru oameni pentru colectivele pe care noi le conducem. Cu atât mai mult că primul avantaj pe care îl văd eu este imaginați-vă numai în tehnologii cât ar trebui să investim în softurile pentru planificare, pentru contabilitate, care sunt milioane și nu de lei, dar de euro”, a mai precizat Igor Șarov, rector USM.
Cei doi rectori au invocat exemple eficiente ale fuziunilor instituțiilor universitare care au fost realizate în Portugalia sau România. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun și prim-ministrul Dorin Recean au salutat inițiativa de fuzionare a USM cu UTM, calificând-o drept un test de maturitate.
”O astfel de consolidare transformă de fapt imaginea sectorului universitar. Și cum ați menționat, domnule rector Bostan, avem dimensiunea corectă, care să ne expună în exterior și mai mult”, Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.
”Un asemenea proces ar fi o premieră pentru Republica Moldova, ar fi un proces pe deplin agreat cu comunitățile universitare și un test de maturitate cu privire la ce urmează să se întâmple în următorii ani și reieșind din ce este realist și posibil astăzi. După mine ar însemna o competitivitate sporită pe plan internațional și în special în spațiul românesc, dar aici este important să fie discuții, să înțeleagă lumea beneficiile. Nu cred că este grabă în acest proces. Orice schimbare întotdeauna este dificilă și generează un sentiment de anxietate și necesită discuții și explicații și este îmbucurător că dumneavostră vă asumați acest proces”, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
”Fiecare dintre reformele care au fost întreprinse în învățământul superior ați văzut că au produs foarte multe animozități. Propunerea noastră este să nu căutăm vinovatul, dar să încercăm să găsim împreună soluții și să demonstrăm prin comunicare la Consiliile de administrare, la senate și la discuțiile pe care le avem cu ministerul”, a conchis Igor Șarov, rector USM.
La o emisiune televizată, Dan Perciun a menționat că, dacă în 2013-2014, erau 78 de mii de studenți la ciclul de licență, în prezent sunt circa 42 de mii.
Trebuie de precizat că, Universitatea de Stat din Moldova a absorbit Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM.
Universitatea Tehnică a Moldovei a fuzionat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare.
În Republica Moldova sunt 21 de instituții de învățământ superior, dintre care 13 publice și 8 private.