Universitatea de Stat sărbătorește Limba Română. Conducerea USM a depus flori la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

Cu ocazia sărbătorii naționale dedicate limbii române, rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, consilierul Președintelui României Klaus Iohannis,Sergiu Nistor,prim-prorectorul USM, Otilia Dandara și prorectorii Aurelia Hanganu, Violeta Cojocaru, decanii facultăților USM, precum și alți oaspeți au depus flori la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

La 31 august, Republica Moldova sărbătorește limba noastră cea română precum și  semnificațiile identitare pe care le reprezintă, iar Sărbătoarea Națională Ziua limbii româneeste una dintre cele mai mari cuceriri istorice ale noastre de-a lungul veacurilor.

În această zi marcantă pentru poporul nostru, Universitatea de Stat din Moldova vă adresează sincere felicitări cu ocazia Sărbătorii Ziua limbii române.

A cunoaște limba română, înseamnă a avea rădăcini, viitor, dar și o armă puternică de comunicare, care, mânuită cu demnitate și iscusință poate cuceri culmi înalte. De aceea este important ca tinerei generații să-i insuflăm dragostea pentru limba română, să-i învățăm să o întrebuințeze cu corectitudine și expresivitate, s-o cânte și s-o pună în versuri. Pentru că așa cum spunea Nichita Stănescu „Limba română este dumnezeiesc de frumoasă”…

            

 

Tot astăzi, 31 august 2022, senatorii Universității de Stat din Moldova s-au întrunit într-o ședință solemnă dedicată sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române”.

La eveniment au participat: rectorul USM, Igor Șarov; ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală; consilierul Președintelui României Klaus Iohannis, Sergiu Nistor; secretarul de Stat al Departamentului pentru realții cu Republica Moldova a Guvernului României (DRRM), Adrian Dupu; Ambasadorul României la Chișinău, E.S. Cristian Leon Țurcanupreședintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman.

În deschiderea ședinței, rectorul Igor Șarov a adresat celor prezenți un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române”, menționând că prezența oaspeților de peste Prut nu fac decât să confirme importanța adevărul istoric al identității noastre naționale. „Sunt onorat să vă avem astăzi alături și vreau să mulțumesc României pentru susținerea acordată constant dezvoltării învățământului în Republica Moldova, în special pentru proiectele derulate la USM.  Sunt sigur că valorile noastre firești vor continua să fie puntea de lansare a proiectelor comune, de a căror beneficii să se bucure studenții noștri”.

Cu un mesaj de felicitare a venit și ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, care a îndemnat comunitatea academică a USM să promoveze și să cultive printre tineri dragostea pentru limba română.

Secretarul de Stat al DRRM, Adrian Dupu a subliniat importanța sărbătorii Zilei limbii române pe ambele maluri ale Prutului, dar și în întreaga lume. „Este de datoria noastră să prețuim și să ducem mai departe această moștenire – limba română” – a menționat Adrian Dupu.

Evenimentul a continuat cu discursul susținut de către consilierul Președintelui României Klaus Iohannis, Sergiu Nistor „Împreună spre Europa civilizației și prosperității, împreună în Europa educației și culturii”, cu motto-ul „Nu vom abandona Republica Moldova” (Klaus Iohannis).

Sergiu Nistor a transmis un mesaj de susținere necondiționată a Republicii Moldova de către România în parcursul de integrare europeană.

În cadrul ședinței solemne a avut loc și prezentarea cărții „Limba română la ea acasă”, coordonată de către academicianul Gheorghe  Duca.