
𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚̆ în 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐬𝐢𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐝𝐞 𝐀𝐞𝐫𝐨𝐧𝐚𝐯𝐚̆ 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐩𝐢𝐥𝐨𝐭 𝐜𝐮 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭 𝐋𝐢𝐃𝐀𝐑, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐀𝐓𝐎 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐚𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐒𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 ,,𝐓𝐞𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐢 𝐚𝐯𝐚𝐧𝐬𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐳𝐢𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞” (𝐀𝐏𝐑𝐈𝐎𝐑𝐈, 𝐒𝐏𝐒 𝐆𝟔𝟏𝟒𝟎).

Laboratorul „Fizica Mediului și Modelarea Sistemelor Complexe” din cadrul Institutul de Fizică Aplicată al USM, a intrat în posesia unei drone performante echipate cu sistem LiDAR, ca parte a proiectului NATO Știință pentru Pace și Securitate ,,Tehnologii Avansate Pentru Reziliență Fizică a Infrastructurilor Critice” (APRIORI, SPS G6140) director de proiect dr., conf. univ., Sprincean Veaceslav, care se desfășoară în perioada 2023-2026 în cadrul Universitatea de Stat din Moldova.

La primirea echipamentului, prim-prorectorul Otilia Dandara și prorectorul Vladimir Dolghi au subliniat cât de importantă este această tehnologie pentru dezvoltarea cercetării și pentru extinderea serviciilor de cercetare oferite de către universitate.

Menționăm că drona funcționează pe bază de baterii electrice, cu o durată de zbor până la 45 de minute (cu sarcină utilă) și transportă echipamente cu o greutate operațională de 27 kg, iar greutatea maximă la decolare este de până la 50 kg. Controlul dronei se face printr-un sistem avansat care permite monitorizarea poziției și a imaginilor în timp real. Drona poate fi pilotată manual, asistat sau complet autonom, cu o rază de acțiune de peste 50 km.

Drona este incorporată cu un sistem LiDAR Geosun GS 100C, care este o soluție aeriană completă și compactă, concepută special pentru integrarea pe UAV. Echipat cu senzorul Livox Avia, acest sistem oferă o rază de detecție de până la 450 metri, multiple returnări și o acuratețe de până la 10–15 cm la altitudini de zbor medii. Cu un GNSS/IMU de înaltă precizie și o cameră integrată de 26 MP, GS 100C permite colectarea simultană de date LiDAR și imagini georeferențiate, fiind ideal pentru aplicații de cartografiere, topografie, inspecție sau modelare 3D.

Această dronă este construită să funcționeze chiar și în condiții meteo dificile, vânt de până la 12 m/s, și poate opera la temperaturi între -20°C și +55°C.