Unicul Muzeu dedicat istoriei învățământului din RepublicaMoldova. Unde se află și ce exponate „ascunde”

O instituție unică s-a redeschis în orașul Chișinău, care prezintă istoria țării noastre prin prisma învățământului și anume Muzeul Pedagogic Republican. Această instituție este singura care a mai rămas din cele șase astfel de muzeie din Uniunea Sovietică.

Muzeul Pedagogic Republican din Moldova a fost deschis în 1974 în cadrul Institutului de Științe Pedagogice. Muzeul s-a aflat în gestiunea Ministerului Educației, dar cu ceva timp în urmă s-a decis transferul acestuia în subordinea Ministerului Culturii.

 Muzeul Pedagogic Republican inspiră educație, cunoaștere, știință și descoperirea a mii de lucruri interesante. În muzeu există multe fotografii cu învățătorii și profesorii emeriți care au contribuit la dezvoltarea învățămîntului din Moldova în diferite perioade ale istoriei țării noastre.

În clădire veți descoperi cinci săli, care reprezintă expoziții de exponate despre istoria învățământului în Moldova din dreapta Nistrului și în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească din 1917 pînă în 1940, perioada cuprinsă între antichitate și 1917, iar alte două săli vor fi dedicate istoriei învățământului în perioada războiului și de după război, precum și în perioada sovietică. În ultima sală vor fi prezentate exponate care reflectă istoria dezvoltării sistemului de învățământ în perioada de independență a Moldovei, din 1991.

Intrarea la Muzeul Pedagogic Republican din Moldova este gratuită. Muzeul este deschis între orele 9.00 și 17.00. Poate fi vizitat de studenți, elevi, pedagogi și toți cei care doresc să cunoască despre  istoria învățământului din Republica Moldova. Adresa muzeului este: str. M. Kogălniceanu nr. 60, tel. 022 24-52-09. Muzeul oferă posibilitatea nu doar de a privi, dar și de a răsfoi și a atinge diverse exponate, cărți și creații vechi și prețioase.

Vă invit la o excursie virtuală în cadrul muzeului:

Autor: Daniela Novac, studentă Anul III