Un student la informatică a câștigat 40.000 de dolari pentru descifrarea primului cuvânt de pe un pergament roman antic carbonizat de erupția muntelui Vezuviu din același an

Un tânăr în vârstă de 21 de ani a utilizat inteligența artificială pentru a decoda un text de pe un pergament care a rămas necitit timp de 2.000 de ani. Pergamentul de papirus face parte dintr-o serie de sute de pergamente care au fost carbonizate în timpul erupției muntelui Vezuviu din 79 e.n. Studentul, Luke Farritor, în vârstă de 21 de ani, a folosit inteligența artificială pentru a identifica un singur cuvânt pe pergamentul nedesfășurat: „porphyras”, un cuvânt grecesc antic pentru „mov”, conform anunțului cercetătorilor făcut săptămâna trecută.

Aspectul pergamentului de papirus seamănă mai mult cu o bucată de lemn ars decât cu un text antic și este atât de fragil încât s-ar putea deteriora dacă cercetătorii ar încerca să-l desfășoare.

Textul face parte din aproximativ 800 de pergamente descoperite în orașul roman antic Herculaneum în secolul al XVIII-lea. Arheologii au descoperit tezaurul într-o vilă care ar fi putut să aparțină tatălui vitreg al lui Iulius Cezar, un important om de stat roman.

Până recent, citirea chiar și a unei singure litere de pe papirusul carbonizat părea imposibilă. Încercările timpurii de a desfășura și citi pergamentele le-au deteriorat ireversibil, și de atunci nu s-au mai făcut astfel de încercări de la secolul al XIX-lea, conform lui Nicholas Wade de la New York Times. Descoperirea cuvântului „porphyras” deschide ușa pentru descifrarea în cele din urmă a restului textelor.

„Aproximativ 95% din materialul din perioada clasică este pierdut, așa că nu avem pur și simplu nimic,” spune Brent Seales, un informatician de la Universitatea Kentucky, lui Sarah Kuta de la National Geographic. „Și totuși știm că a fost una dintre cele mai importante perioade filozofice ale omenirii. Este o eră învăluită în mister pentru care am pierdut cea mai mare parte din material.”

Aceste descoperiri sunt pași critici către descifrarea pergamentelor nedesfăcute rămase în vila respectivă. „Recuperarea unei astfel de biblioteci ar transforma cunoștințele noastre despre lumea antică în moduri pe care abia le putem imagina,” spune Robert Fowler, un clasicist de la Universitatea din Bristol din Anglia, pentru Times. „Impactul ar putea fi la fel de mare ca redescoperirea manuscriselor în timpul Renașterii.”

Conform site-ului Provocării Vezuviului, mulți istorici cred că mii de alte pergamente așteaptă să fie descoperite în vila respectivă. „Acest cuvânt este primul nostru pas într-o carte antică nedesfăcută,” spune Seales lui Ian Sample de la Guardian.

Autor: Mihaela Delepeev, studentă anul lll