Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” a anunțat repertoriul pentru luna martie

Începând cu data de 4 martie până pe 31 martie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu propune iubitorilor de evenimente culturale patru spectacole de operă și balet, unul dintre care va fi prezentat în premieră.

1. Opera în trei acte „Rigolettode Giuseppe Verdi – 4 martie

Sursă: tnob.md

Rigoletto” este o operă italiană în trei acte compusă de Giuseppe Verdi. Povestea se învârte în jurul bufonului de la curtea unui duce libertin și a fiicei sale, Gilda. Ea este îndrăgostită de duce și este răpită de acesta, ceea ce duce la o serie de evenimente tragice. Rigoletto, care își protejează cu strășnicie fiica, este nevoit să plătească un preț teribil pentru greșelile trecutului său. Opera este cunoscută și pentru muzica sa covârșitoare, cum ar fi „La donna è mobile”, aceatsa este una dintre cele mai recunoscute melodii din lumea operei, precum și pentru emoția și tensiunea dramatică din poveste.

 2. Operă în patru acte „Macbeth” de Giuseppe Verdi – 12 martie

Sursă: tnob.md

Din punct de vedere biografic, Macbeth face parte din primele lucrări ale lui Verdi, iar din punct de vedere muzical, compozitorul a făcut un salt semnificativ cu această operă. Pentru ca Macbeth să fie “potrivit pentru operă”, Verdi și Piave au fost nevoiți să scurteze drastic opera lui Shakespeare și să se concentreze pe câteva scene.

În „Macbeth”, o tragedie scrisă de William Shakespeare, se urmărește povestea unui general scoțian, Macbeth, care primește o profeție de la trei vrăjitoare care îi prezic că va deveni rege. Ambiția și dorința sa de a se îndeplini această profeție îl determină să comită crime, inclusiv asasinarea regelui Duncan. Cu toate acestea, acțiunile sale au consecințe grave și îl aduc pe el și pe soția sa, Lady Macbeth, la pierderea minții și la moartea lor. Operele lui Shakespeare au rămas populare și relevante până în prezent, iar „Macbeth” este considerată una dintre cele mai mari tragedii din literatura engleză.

3. Premiera baletului în trei acte „La Sylphide” de Herman Severin Løvenskiold – 25 și 26 martie

Sarah Van Patten and Ulrik Birkkjaer in Bournonville’s La Sylphide // © Erik Tomasson

Sursă: sfballet.org

„La Sylphide” este un balet romantic în trei acte, creat de coregraful August Bournonville și compozitorul Herman Severin Løvenskiold. Povestea urmărește un tânăr fermier scoțian, James, care este atras de o creatură supranaturală numită Sylphide. Cu toate acestea, dragostea lor este amenințată de intervenția unei vrăjitoare, care îi oferă lui James o pereche de pantofi magici care îi promit fericirea eternă, dar au un efect distructiv asupra Sylphidei. În cele din urmă, James se confruntă cu consecințele alegerilor sale și își pierde iubita și șansa la fericirea veșnică. Baletul este apreciat pentru stilul său romantic și pentru tehnica sa de dans clasic, fiind considerat una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul clasic.

4. Operă în două acte „Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo – 31 martie

Sursă: tnob.md

„Paiațe” este o operă italiană în două acte compusă de Ruggiero Leoncavallo. Povestea se învârte în jurul unei trupe ambulante de artiști, care își câștigă existența prin spectacolele lor itinerante. Conflictul se dezvoltă în jurul rivalității dintre Canio, liderul trupei, și soția sa Nedda, care are o aventură cu un alt membru al trupei, Silvio. Situația se agravează când Canio află despre aventura soției sale și se încadrează într-un lanț de evenimente tragice și fatale. „Paiațe” este apreciată pentru muzica sa impresionantă, care include arii celebre cum ar fi „Vesti la giubba”, precum și pentru portretizarea emoțională a personajelor și tensiunea dramatică din poveste.

AUTOR: Maria Doagă