Tarife la roaming mai ieftine între R. Moldova și statele UE

Republica Moldova beneficiază, din 1 ianuarie 2024, de tarife reduse pentru serviciile de roaming pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu pe 1 ianuarie.

„Sunt bucuros să vă anunț că, de astăzi, putem vorbi cu cei dragi și accesa internetul în roaming în Europa la prețuri mult mai mici, creând astfel o experiență de conectivitate mai accesibilă și convenabilă, datorită semnării acordului voluntar cu dintre operatorii naționali și mai mulți operatori europeni. Cei care călătoresc în oricare dintre cele 30 de țări din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, pot beneficia de tarife reduse semnificativ la serviciile de roaming în UE sau pot activa diverse opțiuni avantajoase, conform ofertelor lansate de operatorii din Republica Moldova”, a scris ministrul de Externe.

Aducerea Republicii Moldova în zona UE „roam like at home” este una dintre acțiunile-cheie ale Planului de acțiune prioritar UE-Moldova, convenit în iunie 2023.

Astfel, tariful maxim pentru internet în roaming între Moldova și statele UE va fi de 15,00 euro pentru 1 GB de trafic, costul apelurilor efectuate în roaming va fi de 0,33 euro pe minut, iar cel al apelurilor primite – de 0,25 euro pe minut.

Limitele tarifelor vor fi reevaluate până în 2025, cu posibilitate de prelungire.

La 6 aprilie 2023, țara noastră a adoptat Decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE către Republica Moldova și de a aplica de la 1 ianuarie 2024 tarifele de apel aplicate la nivelul pieței UE.