Țară Mică-Cântec Mare: Muzica Anilor ’60-80

Duminică, 12 februarie, în Palatul Național Nicolaie Sulac, a avut loc concertul inedit Țară Mică-Cântec Mare, unde au fost readuse publicului melodiile uitate din anii 60-80, care este desemnată perioadă de aur unde au apărut melodii originale și unice.

Ideea a fost inspirată de către Vitalie Corniciuc, care este iubitor al muzicii din acea perioadă, el a participat la crearea repertoriului împreună cu Andriano Marian.Pe scena principală a țării au prins viață din nou melodii care nu sunt atât de cunoscute publicului semnate de către Iurie Sadovnic, Anatol Dumitraș, Anatol Neamțu, Valentin Dînga, Ștefan Petrache, Olga Sorochina, Nina Crulicovschi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: arhiva personală

Spectacolul a fost susținut de către Moldovan National Youth Orchestra condusă și fondată de către Andriano Marian, și band-ul format din muzicienii: Cristian Chiaburu(chitară bas), Dorel Burlacu(pian), Oleg Leștaev(tobe), Dan Brumă(chitară)
Invitații speciali care au evaluat pe scenă Radu Dolgan și Mihai Dolgan, formează împreună formația ”Noroc”, o trupă care a făcut ca țara noastră să fie cunoscută de mii de oamenii din toată lumea.

Sursa: arhiva personală

,,Repertoriul pieselor din secolul trecut au fost alese cu mare atenție ca să răsune orice cântec în armonie cu orchcestra. Emoțiile de la această muzica sunt ireale, oamenii emanau o energie foarte mare care oferea și mai mari emoții pentru mine.” spune Simoma

Sursa: arhiva personală

,,Dacă m-aș teleporta în anii de colegiu sau studenție preferințele mele ce țin de muzică născută sau produsă în spațiul românesc, inclusiv pe teritoriu dintre Prut și NIstru erau – Doina, muzica lăutărească veche, muzica folclorică ce am studiat-o la Cluj cu maestrul Haplea, de asemenea din muzica academică Ștefan Neaga, George Enescu, Dinu Lipatti și alți mari compozitori români. Din muzica anilor 60-80 cunoșteam frânturi și nu aveam o conexiune oarecare până să dau de creația lui Ștefan Petrache și Mihai Dolgan/formația Noroc în 2014-2015 care m-a impresionat. Lucrurile au rămas în zona Petrache/Dolgan până să fac cunoștință cu Vitalie Corniciuc care mi-a arătat practic cele mai importante vinyl-uri scoase în acea perioadă și ce să zic – am rămas profund mișcat de originalitatea conținutului muzical dar în același timp simțeai în aer atâta suflet și entuziasm în suflarea artiștilor, chiar și ascultând vinyl-ul, imediat am simțit nevoia că vreau să transpun aceste melodii cu colegii din Youth Orchestra. Astrele s-au așezat și în toamana anului trecut am obținut un grant de la USAID Moldova și am început un turneu de 5 concerte prin țară cu această muzică și de curând am decis să finalizăm cu un concert care ar îngloba tot cei mai bun din ce am făcut pe data de 12 februarie.“ a împărtășit Andriano Marian.

Sursa: arhiva personală

Persoanele prezente aveau așteptări mari de la acest concert, și acestea au fost adeverite, la fiecare piesă se simțea cum spectatorii sunt interesați mai mult, cunoscând piesele și cântându-le sala Palatului a resimțit totalmente muzica anilor 60-80.
,, Nu credeam că mă voi aprofunda atât de mult în acel timp, a fost un concert fenomenal, cu oamenii care au putut cu vocea sa să transmită emoțiile din fiecare rând al piesei cântate” a spus Ștefan Rimeș, spectator.

Sursa: arhiva personală

Au dat viață pieselor pe scenă: Cătălin Josan, Felicia Dunaf, Lidia Isac, Simona, GIcu Gimbir, Ștefan Albu.

AUTOR: Alina Mereuță