Sute de școli, centre de tineret și de refugiați din Moldova, dotate cu laptopuri – echipament pentru dezvoltarea competențelor digitale

Aproximativ 300 de instituții de învățământ, centre de tineret, de refugiați și ONG-uri din Republica Moldova continuă să fie dotate din punct de vedere tehnic. Acestea sunt dotate cu 5300 de calculatoare – tehnică pentru a deprinde abilități și competențe digitale. Donația de laptopuri vine din partea A.O. Alianța Națională YMCA din Republica Moldova.

Azi, 200 de laptopuri au fost preluate de subdivizunile Direcției Generale pentru protecția drepturilor copilului, sub formă de  donație din partea Asociației Obștești Alianța Națională YMCA din Republica Moldova, distribuite către serviciile sociale și centrele de zi.

,,YMCA Moldova poartă o grijă deosebită pentru dezvoltarea digitală a copiilor și tinerilor din grupurile defavorizate din Chișinău. Acum, fiind parte a familiei Europene YMCA, suntem într-un parteneriat cu Corporația HP, care a decis să doneze Republicii Moldova peste 5300 de laptopuri. Astfel, am donat o partidă de 200 de laptopuri pentru 42 de instituții specializate din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului a Municipiului Chișinău”, menționează Dumitru Roibu, președintele Asociației YMCA din Republica Moldova.

Valoarea echipamentului tehnic se cifrează la peste 100 de milioane de lei.

,,Peste 300 de instituții din țara noastră vor beneficia de acest proiect, nu doar instituțiile de învățământ, dar și centre de tineret, centre cu refugiați, organizații nonguvernamentale, instituții mass-media, care prin activitatea lor vor contribui la inetichetatea digitală în rândul tinerilor. Risc să spun că este cel mai mare proiect care îl realizează un ONG în țara noastră, pentru că valoarea totală depășește 110 milioane de lei. Este un efort al echipei foarte mare, lucru pentru care vreau să mulțumesc fiecărui voluntar în parte pentru implicare și dedicare de care dă dovadă. Dorim să aducem mulțumiri și colegilor de la YMCA Europe, în special domnului Marius Gabriel Pop”, mai susține Dumitru Roibu.

Potrivit Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, computerele au fost distribuite către:

◊ Serviciul social Centrele de zi pentru copii în situație de risc;

◊ Centrele comunitare pentru copii și tineri a Direcțiilor de sector;

◊ Complexul de servicii sociale pentru copii în situații de stradă;

◊ Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ,,Atenție”;

◊ Serviciul social Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ,,Casa Speranței”;

◊ Centrul de recuperare activă și reintegrare socială a copiilor și tinerilor cu handicap fizic ,,Traian”;

◊ Centrul de zi cu boli rare și autism  ,,Fluturele Albastru”;

Președintele YMCA Moldova aduce sincere mulțumiri domnului Marius Pop, departamentul comunicare și Juan Simones Iglesias, Secretar General YMCA Europe pentru această bună oportunitate de dezvoltare a comunităților rurale.

Asociația Obștească Alianța Națională YMCA din Republica Moldova a fost înregistrată oficial în 2010 și desfășoară diferite proiecte din domeniul tineretului, social, cultural, sport, domeniul ecologic etc.

AUTOR: Felicia Croitoru, stagiară