Studenții USM de la Drept au informat elevii din țară despre prevenirea delincvenței juvenile, violenței și a bullyingului

În perioada 4-8 noiembrie 2024, în contextul marcării „Zilei Internaționale împotriva violenței și bullyingului în școli” (în prima zi de joi din luna noiembrie a fiecărui an), mai mulți studenți din anul II ai Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, au organizat lecții informative privind prevenirea delincvenței juvenile, violenței și a bullyingului în diferite instituții de învățământ general din țară. Astfel de activități au fost organizate:

  • la data de 4 noiembrie, în Gimnaziul „Igor Vieru” din sat. Cernoleuca, raionul Dondușeni, de către Casian Evelina, pentru elevii clasei a VIII-a și a IX-a.
  • la data de 5 noiembrie, în Gimnaziul „Galata” din or. Chișinău, de către Ștefănică Carolina, Rusnac Augustina, Bucșan Cristina, pentru elevii clasei a VII-B.
  • la data de 7 noiembrie, în Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Hâncești, de către Lungu Mihaela și Maxim Viorica, pentru elevii clasei a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a XI-a (profil umanist).
  • la data de 7 noiembrie, în Liceul Teoretic „Minerva” din or. Chișinău, de către Lungu Sinogaci Marina și Borodin Daniela, pentru elevii clasei VIII-a „A”.

Obiectivele lecțiilor au constat în: sporirea gradului de conștientizare în rândul elevilor despre delincvența juvenilă, cauzele și consecințele acesteia; promovarea unui comportament responsabil și respectuos în cadrul comunității școlare și în societate; promovarea respectului față de lege și sensibilizarea elevilor privind prevenirea delincvenței juvenile, a violenței și bullyingului.

Elevilor li s-a explicat ce înseamnă delincvența juvenilă, care sunt categoriile de fapte ce intră în sfera delincvenței juvenile, care sunt consecințele juridice a încălcărilor de lege, precum și care sunt măsurile de profilaxie și de prevenire a delincvenței juvenile. De asemenea, a fost abordat subiectul bullyingului – ca formă particulară de violență manifestată în școli. Nu în ultimul rând, elevii au fost îndemnați să dea dovadă de comportament respectuos față de colegi şi profesori, să manifeste o atitudine civică şi să aibă încredere în justiție, care este una protectivă, și nu represivă.

Lecțiile organizate au avut caracter informativ, dar și interactiv. Elevii au adresat întrebări, s-au implicat în discuții, au formulat recomandări și soluții pentru evitarea și/sau rezolvarea rapidă a conflictelor.

Activitățile au fost coordonate de profesorii de curs Botnarenco Mihaela, doctor în drept, conferențiar universitar și Gurev Dorina, doctor în drept, conferențiar universitar, în contextul realizării lucrului individual la disciplina Delincvența juvenilă, dar și cu suportul administrației, diriginților de clasă din instituțiile vizitate.

Implicarea studenților în activități de informare și conștientizare juridică este o activitate menită să susțină eforturile de prevenire a delincvenței juvenile, să dezvolte spiritul participativ-civic al formabililor și să consolideze abilitățile practice ale acestora, de rând cu promovarea valorilor juridice și asigurarea unei interacțiuni și interconexiuni dintre învățământul superior și învățământul general.