Studenții facultății de Drept, USM, în pregătiri pentru concursul internațional „Jean Pictet” ediția a 43-a (anglofonă) care se va desfășura în Belgia

Studenții Facultății de Drept USM, Gabriel VESCU, anul III; Valentina RAILEAN, anul III; Maxim CEBAN, anul III, vor reprezenta Universitatea de Stat din Moldova la concursul internațional „Jean Pictet” ediția a 43-a (anglofonă) care se va desfășura în Bredene, Belgia, în perioada 25 februarie-03 martie, 2024.

În prezent, tinerii se pregătesc intens de competiție, care este centrată atât pe aspecte teoretice, cât și pe studierea cazurilor examinate de Curtea Internațională de Justiție, Curtea Internațională Penală, cauze notorii pe care s-au expus instanțele ad hoc: Tribunalul internațional militar de la Nüremberg, Tribunalele internaționale penale pentru fosta Yugoslavie, pentru Rwanda ș.a.

Participanții la Concursul „Jean Pictet” se confruntă cu situații practice complexe, similare celor întâlnite în contextul conflictelor armate sau al altor situații de urgență umanitară. Ei sunt evaluați nu doar pentru cunoștințele lor teoretice, ci și pentru abilitățile lor de a aplica dreptul și de-a argumenta în mod eficient în situații practice.


Acest concurs atrage studenți de la facultățile de drept din întreaga lume și oferă o oportunitate unică de a interacționa cu colegi din diferite culturi și de a învăța unii de la alții. Participarea la Concursul „Jean Pictet” oferă, de asemenea, o perspectivă valoroasă asupra provocărilor curente din domeniul dreptului internațional umanitar și încurajează angajamentul în acest domeniu.

Deja de peste 15 ani, studenții Facultății de Drept ai Universității de Stat din Moldova depun dosarul de participare, fiind acceptați pentru următoarea etapă, după preselecția în care urmează să formuleze răspunsuri și să întocmească un eseu în materia dreptului internațional public. Totodată, în ultimii 10 ani echipa Universității de Stat din Moldova este unica echipă din țara noastră admisă să participe la prestigiosul concurs.

Echipa Facultății de Drept, USM, care va participa la ediția a 43-a a concursului „Jean Pictet” este îndrumată de Olga DORUL, doctor în drept, conferențiar universitar și Doina CAZACU, doctor în drept, conferențiar universitar din cadrul Departamentului Drept Internațional și European.