Studenții din Republica Moldova pot beneficia de o bursă de studii în Japonia

Studenții din Republica Moldova pot beneficia de o bursă de studii în Japonia, aplicând la programul de bursă a Guvernului Japoniei, pentru anul 2024. Dosarele pot fi depuse la Ambasada Japoniei în Republica Moldova, fizic, până pe 15 februarie 2024, transmite IPN.

Potrivit regulamentului de aplicare, candidații trebuie să aibă naționalitatea unei țări care are relații diplomatice cu Japonia. Un solicitant care are cetățenia japoneză la momentul depunerii cererii nu este eligibil. Cu toate acestea, persoanele cu dublă cetățenie, care dețin cetățenia japoneză și al căror loc de reședință la momentul depunerii cererii se află în afara Japoniei, sunt eligibile, cu condiția să aleagă naționalitatea celeilalte țări și să renunțe la cetățenia japoneză până la data sosirii lor în Japonia (dobândirea statutului de student).

În principiu, solicitanții trebuie să fie născuți între 2 aprilie 1994 și 1 aprilie 2006. Excepțiile sunt limitate la cazurile în care Ministerul Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia (MEXT) consideră că solicitantul nu a putut depune cererea în limita de vârstă eligibilă din cauza situației sau a circumstanțelor din țara solicitantului (obligația de serviciu militar, pierderea oportunităților educaționale din cauza tulburărilor de război etc.). Circumstanțe personale (situația financiară, circumstanțe familiale, starea de sănătate, circumstanțe legate de universitatea sau locul de muncă al solicitantului etc.) nu vor fi luate în considerare pentru excepții.

Solicitanții trebuie să fie studenți la universități străine (non-japoneze) la momentul sosirii în Japonia, să se specializeze în domenii legate de limba japoneză și/sau de cultura japoneză. Prin urmare, cei care se specializează în alte domenii de studiu decât limba și cultura japoneză și urmează studii complementare în Japonia (cum ar fi ingineria, economia, științele agricole, arhitectura și arta) nu sunt eligibili. Solicitanții trebuie să aibă abilități lingvistice în limba japoneză suficiente pentru a primi educație la o universitate japoneză din Japonia.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, nu vor fi acceptate cererile de participare la program trimise pe e-mail. Dosarele, care vor conține formularele de cerere împreună cu un certificat de sănătate și o scrisoare de recomandare vor fi depuse pe adresa: Ambasada Japoniei în Moldova, Centrul Național de Afaceri 5F, B-dul Stefan cel Mare, 73/1, Chișinău, MD-2001 (Cerere pentru bursa MEXT).

Ambasada Japoniei în Republica Moldova va examina toate documentele de aplicare și apoi îi va invita pe solicitanții care trec examinarea documentelor să susțină un examen scris. Examenul scris este planificat a avea loc pe 28 februarie 2024 și interviul pe 1 martie 2024.