În perioada 13 -16 decembrie, un grup de studenți de la Filiera Francofonă Drept USM, alături de studenții din România și Franța, au participat la o sesiune de cursuri și seminare, susținute de profesori notorii de la Universitatea din Strasbourg și Universitatea Paris 1 Pantheon –Sorbonne, care a avut loc în cadrul Colegiului Juridic Franco-Român de Sudii Europene, București.
Tematica cursurilor, suținute în limba franceză, a fost una variată :
- Contenciosul Dreptului UE
- Drept administrativ
- Dreptul organizațiilor internaționale economice
- Ordinea juridică a UE.
Programul mobilității a inclus și o vizită de informare la Institutul Francez din București, unde studenții francofoni au avut o întânire interesantă cu Dl Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului. În cadrul acesteia s-a discutat despre programul de activitate a Institutului și despre actuale provocări ale domeniului juridic.
Studenții USM au vizitat și Librăria Cărturești, situată în centrul istoric al Bucureștiului, care ocupă șase etaje, cu o suprafață totală de 1.000 de metri pătrați, unde au avut ocazia să facă cunoștință cu cele mai recente apariții editoriale, dar și să-și îmbogățească bibliotecile personale prin achiziții de cărți în domeniul juridic.
„Am revenit la Chișinău entuziasmați și profund recunoscători partenerilor acestei mobilități academice de scurtă durată, dar cu mare impact emoțional și intelectual – AUF Moldova, Universității de Stat din Moldova și Colegiului Juridic Franco-Român din București ”, a spus Alexandru Casci, student, anul I.
Mădălina Mihai, studentă, anul I : „Trăiesc deja cu visul de-a urma cursurile, în limbile română și franceză, la două facultăți prestigioase de Drept.”
Emilia Tagadiuc, studentă, anul III: „Am rămas impresionată de abordarea și metoda de predare în cadrul cursurilor la Colegiul Juridic Franco-Român. Am avut ocazia să cunosc profesori deosebiți de la Universitatea de la Sorbona și Universitatea de la Strasbourg, care au împărtășit experiența lor profesională și informații utile. În cadrul cursurilor și seminarelor, am învățat și am colaborat cu studenții Colegiului, comparând sistemele și metodele de învățare.”
Teodora Breazu, studentă, anul III : „În cadrul orelor la care am participat, am avut ocazia să cunosc specialiști desăvârșiți, specializați în domeniul dreptului Uniunii Europene. Am discutat despre faptul că forța Dreptului Uniunii Europene, este asigurată de cele două mari principii fundamentale ale ordinii juridice europene, și anume: principiul supremaţiei (preeminenței) dreptului Uniunii Europene asupra dreptului naţional al statelor membre, și principiul efectului direct şi al aplicabilității imediate. De asemenea, am analizat câteva prevederi ale Tratatelor UE, în special prevederile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene. Am avut posibilitatea să analizez câteva hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene și să cunosc care este metoda de analiză a unei hotărâri judecătorești în cadrul Colegiului juridic Franco-Român de Studii Europene. A fost o experiența inedită și utilă pentru viitorul meu profesional.”
Experiența acumulată în cadrul acestui program va contribui la consolidarea relațiilor de colaborare dintre instituțiile vizate și va constitui un pas semnificativ în internaționalizarea studiilor universitare.
Studenții francofoni așteaptă viitoarele proiecte lansate în cadrul Colegiului Juridic de la București, fiind convinși de impactul și utilitatea acestora.
Grupul de studenți francofoni, coordonator – V. Bahneanu, dr. conf. univ., exprimă mulțumiri dnei Elena PACEA, Secretara Generală a Colegiului Juridic Franco-Român, expert internațional, pentru organizarea excelentă, pentru atitudine prietenoasă și pentru implicarea în aderarea Facultății de Drept a USM la acest consorțiu academic.
Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene este rodul unei intense și vechi cooperări științifice între Universitatea Paris 1 Pantheon –Sorbonne, Universitatea București și alte 15 universități prestigioase, membre ale Consorțiului de sprijin. Un partener al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene este și Universitatea din Luxemburg.
Simbol al cooperării academice și culturale franco-române, Colegiul Juridic este susținut de Ministerul Afacerilor Externe francez, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România. Instituția se bucură de o influență regională semnificativă și oferă mai multe cursuri care au ca finalitate duble diplome între universitățile Paris 1 Panthéon Sorbonne și București (Licență, Master 1, Master 2). De asemenea, Colegiul Juridic oferă oportunitatea de a continua cu ciclul 3- un doctorat în drept (cotutela), precum și de postdoctorate, realizate în cadrul Institutului Juridic de Doctorat și Postdoctorat Francofon al Colegiului.