Studenta USM, Armine Sargsyan – despre mobilitatea academică la Universitatea din Geneva, Elveția

Armine Sargsyan este studentă la Departamentul de Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată al Facultății de Litere a Universității de Stat din R. Moldova (specialitatea l. engleză/l.italiană). La moment, Armine se află în mobilitate la Universitatea din Geneva, Elveția, în cadrul programului de schimb academic interuniversitar.

Vă invităm să citiți, în cele ce urmează, impresiile studentei despre experiența academică internațională, în instituția fondată în 1559 de Jean Calvin.

,,Schimbul academic constituie o frumoasă oportunitate, care a făcut posibil visul meu de a vizita una dintre cele mai frumoase țări din lume, urmând un semestru academic la o instituție clasată printre cele top 100 universități din lume. Astfel, trăiesc acum o experiență unică, bogată în contacte multiculturale și propice pentru oportunități interesante. Universitatea la care studiez, UNIGE (Université de Genève), se află în orașul cunoscut drept centru global al diplomației și sediu al numeroaselor organisme internaționale, inclusiv al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Studiez, în instituția geneveză, la Facultatea de Traducere și Interpretare, dar, în același timp, urmez anumite cursuri și la Departamentul de limbă și literatură engleză al Facultății de Litere de aici. Aceste facultăți au cerințe și metode de evaluare diferite, dar există totuși aspecte comune: competența, calificarea, dorința de a ajuta studenții să înțeleagă bine materia studiată și o atitudine prietenoasă față de aceștia.

De exemplu, Facultatea de Litere și în special Departamentul de limbă și literatură engleză, oferă studenților oportunitatea de a beneficia de ajutor în laboratorul de scriere. Aici trebuie să vă programați în prealabil și să veniți cu un material deja elaborat sau cu un proiect schițat, fiind ulterior ajutați să ameliorați abilitățile de scriere în limba engleză. Pe lângă aceasta, profesorii vă pot ajuta personal la proiect, pentru a explica anumite aspecte ale acestuia, care nu au fost abordate anterior.

La această universitate trebuie să fii pregătit să asimilezi o mare parte din material în mod independent, dar și aici studenții au de câștigat. Instituția dispune de mai multe biblioteci bine echipate, amplasate în diferite clădiri, unde poți beneficia de confortul acestora, pentru a face temele. Foarte des, după ore, vizitez biblioteca pentru a studia materialul necesar într-o ambianță plăcută și liniștită.

Aș vrea să menționez încă un aspect interesant al procesului de studii de aici :  profesorii adesea îi îndeamnă pe studenți să se asocieze în grupuri mici, pentru a îndeplini sau discuta anumite sarcini. Ulterior, studentul identifică un coleg, cu care ar face schimb de produse (de obicei e vorba de eseuri), iar acest coleg evaluează textele în funcție de anumte criterii prestabilite, propunând, în același timp, ameliorări de conținut și formă.

Universitatea din Geneva, la fel ca și orașul în sine, poate fi denumită multinațională, deoarece aici este ușor să întâlnești studenți din orice colț al lumii. Astfel, am reușit să îmi fac colegi și prieteni din astfel de țări precum Brazilia, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Italia, China, SUA etc. Un bonus plăcut este faptul că, pe lângă studenții internaționali, profesorii sunt, de asemenea, originari din alte țări : în cazul meu, din țări anglofone, cum ar fi SUA, Canada și Marea Britanie.

Consider deci că studiile la această instituție sunt destul de complexe, dar trebuie să recunosc că universitatea depune eforturi substanțiale pentru a crea condiții optime de asigurare a studiilor de calitate, într-un mediu confortabil.

Mulțumesc tuturor celor de la USM și de la UniGe, care au făcut posibilă această mobilitate!”