Centrul Național Anticorupție anunță lansarea săptămânii anticorupție și organizarea mai multor evenimente pe componenta de prevenire și educație anticorupție. Evenimentele sunt prilejuite de marcarea, pe 9 decembrie, a Zilei Internaționale Anticorupție. Scopul activităților desfășurate de CNA este de a crește gradul de conștientizare și responsabilizare în societate și în mediul tinerilor cu privire la riscurile și impactul generate de fenomenul corupției.
Săptămâna anticorupție din acest an debutează astăzi cu vizita la CNA a unui grup de studenți de la facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova (USM), alte două vizite de informare pentru studenții de la Universitatea Tehnica a Moldovei (UTM) și Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) vor avea loc miercuri. În cadrul acestora, ofițerii CNA vor susține ședințe de informare pentru tinerii studenți și vor organiza un tur al instituției, cu prezentarea activităților cotidiene întreprinse de angajații Centrului.
Marți, pe 5 decembrie, va avea loc Gala Voluntarilor Anticorupție, în cadrul căreia cei mai activi voluntari, implicați în acțiunile de promovare a mesajelor de integritate, vor fi premiați. La eveniment sunt invitați partenerii de dezvoltare ai CNA, care au sprijinit eforturile instituției de educare a tinerii generații în spiritul intoleranței față de corupție. Pe 6 decembrie, va avea loc Campionatul final al Quiz-ului Pro Integritate, organizat pentru elevii colegiilor de medicină, iar joi pentru studenții de la mai multe universități din țară. Quiz-ul Pro Integritate a fost creat de ofițerii Direcției Educație Anticorupție a CNA pentru a testa cunoștințele tinerilor despre fenomenul corupției și metodele de prevenire și combatere ale acestuia.
Vineri, pe 8 decembrie, la CNA se vor reuni reprezentanții instituțiilor care dispun de linii anticorupție, pentru recepționarea mesajelor de la cetățeni. În cadrul ședinței va fi prezentat raportul pe marginea funcționării liniilor anticorupție și vor fi făcute recomandări pentru gestionarea și raportarea eficientă a apelurilor recepționate.
Prin aceste acțiuni CNA își propune să atragă atenția întregii societăți că lupta cu corupție necesită un efort comun, iar succesul acestuia depinde de fiecare din noi. În fiecare an, Republica Moldova celebrează ziua internațională anticorupție prin evenimente care au drept scop aducerea în atenția societății a progreselor, dar și provocărilor autorităților publice în combaterea și prevenirea corupției.