Spectacolul „Casa Mare” de Ion Druță – o călătorie plină de nostalgie și dragoste

În seara zilei de 18 februarie, am avut plăcerea să asist la spectacolul „Casa Mare” de Ion Druță, pus în scenă de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. O piesă care îți trezește un amalgam de emoții și te poartă într-o călătorie a nostalgiei și descoperirii sinelui.

De regia piesei s-a ocupat Alexandru Cozub, în rolurile principale au evoluat Margareta Pântea și Igor Babiac. Iurie Matei semnează scenografia, iar costumele sunt create de Lucia Covali.

Spectacolul este puternic și emoționant, cu o interpretare excepțională a actorilor, care reușesc să transmită perfect emoțiile și mesajele profunde ale piesei. Scenografia ne impresionează cu decoruri autentice și costume care reflectă perfect atmosfera unei case tradiționale moldovenești și anturajul specific unui sat. Iar una dintre caracteristicile remarcabile ale spectacolului este muzica tradițională, care se împletește perfect cu acțiunea și contribuie la crearea unei atmosfere autentice și emoționante.

Casa Mare relatează povestea care amestecă lumea interioară a protagoniștilor, semnificații profunde integrate în context, asumarea destinului și singurătate. Evenimentele principale se centrează pe: „gătirea” casei mari, relaţia sentimentală a Vasiluţei şi a lui Păvălache şi despărţirea protagoniştilor.  Pe parcursul dramei, Păvălache se confruntă cu amintiri dureroase din trecut și cu problemele comunității sale. În același timp, el redescoperă frumusețea și înțelepciunea tradițiilor și a culturii sale. Spre final, replica finală a Vasiluței reflectă asumarea destinului:

“Ce păcat că avem numai un singur pământ şi un singur cer deasupra lui …”

Sursa: Arhiva personală

Într-o lume tot mai globalizată, „Casa Mare” este o poveste despre valorile și tradițiile noastre, care ne fac să fim unici și ne unesc. Spectacolul este un apel la acțiune pentru a ne confrunta cu problemele noastre și a ne asuma responsabilitatea de a le rezolva. Este o lecție de înțelegere și empatie, care ne amintește că suntem cu toții oameni, indiferent de origine.

În concluzie, „Casa Mare” este un spectacol excepțional, care îți trezește toate emoțiile: de la nostalgie și tristețe la fericire. Este o piesă care trebuie să fie văzută de toți cei interesați de teatru, cultură și tradiții moldovenești. Teatrul Național „Mihai Eminescu” a reușit să creeze o experiență teatrală unică și memorabilă, care va rămâne cu spectatorii mult timp după ce luminiile se sting.

AUTOR: Maria Doagă