Sistemul inovativ al poliției ,,EUNOMIA TRAFFIC’’, în regim de testare în Republica Moldova

Din luna ianuarie, Inspectoratul General de Poliție va testa sistemul inovativ ,,EUNOMIA TRAFFIC’’ – care are drept scop identificarea încălcărilor rutiere fără implicarea polițiștilor.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție, noile mașini vor fi dotate ,,cu cititor de numere și cameră de 360 grade, ceea ce va permite constatarea tehnică și științifică a abaterilor comise în trafic din ambele sensuri de circulație, prin monitorizarea și scanarea numerelor de înmatriculare ale unităților de transport din trafic, iar ulterior fixarea automată a acestora’’.

Sistemul inovativ ,,EUNOMIA TRAFFIC’’ va fi testat pe o perioadă de două luni. Totodată noul sistem mai poate constata încălcări precum: depășirea limitei de viteză, neacordarea priorității legale pietonilor, purtarea convorbirilor telefonice în timpul deplasării, încălcarea regulilor de oprire și staționare a vehiculelor, provocarea situațiilor accidentare, identificarea mijloacelor de transport care nu au fost supuse inspecției tehnice periodice, automobilele aflate în căutare, dar și alte încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere.

Noul sistem a fost preluat în vederea sporirii capacității Poliției de monitorizare a respectării regulamentului circulației rutiere de către participanții la trafic, dar și dezvoltarea practicilor europene privind constatarea contravențiilor.

Conform Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență numărul accidentelor este în creștere. Privind datele statistice cu referire la numărul de accidente rutiere înregistrate în anul 2022, media zilnică de solicitări a reprezentat un număr de 68 de cazuri.

REDACTOR: Mădălina Solomon