Și-a îndeplinit visul! Acum se află în Coreea de Sud într-un schimb de experiență

Iubește cultura asiatică, iar plecarea în Coreea a planificat-o încă din liceu. Visa la un viitor în Coreea, însă nu știa cât de posibil era acest lucru. Acum Daniela Breahnă își face studiile în domeniul Asiei Pacifice și limbii coreene și se află într-un schimb de experiență în Coreea de Sud.

Nu a suferit un șoc cultural, pentru că știa la ce să se aștepte. Totuși continuă să se adapteze și să învețe limba. Cel mai mare obstacol este bariera lingvistică, ne spune Daniela.

Te invit să citești interviul până la final, pentru că Daniela vine cu recomandări pentru tine în cazul în care plănuiești o călătorie în așa-numita „Țara dimineților liniștite”.

 

De unde a apărut dragostea pentru cultura asiatică?

De mică această cultură prezenta interes pentru mine. Până în gimnaziu priveam seriale anime și mă pasiona cultura japoneză, apoi am descoperit dramele coreene și k-popul. De aici și dragostea pentru limba coreeană. La început, pasiunea mea era mai mult o febră, de altfel că pentru oricare persoana prinsă în Hallyu, valul coreean, un termen inventat pentru a descrie boomul global al culturii pop coreene, care a început cu muzică și drame TV.

Cum a fost adaptarea? Sau poate cum e, dacă încă continui să te adaptezi?

Din cauza anxietății și obținerii târzii a vizei, nu am reușit să realizez că în câteva zile plec în țara în care visam de atâția ani să ajung. Nu am suferit nici un șoc cultural, deoarece eram conștientă de ce mă așteaptă. Am învățat mult din drame, vloguri, interviuri pe YouTube și universitatea din Marea Britanie. Imaginea pe care mi-o creasem despre țară și realitatea pe care o trăiesc acum, sunt totuși diferite. De aceea, mi-a luat cam două săptămâni să mă acomodez cu ideea că sunt în Coreea. Asta nu înseamnă în niciun caz că realitatea este dezamăgitoare. După două săptămâni mă simțeam ca acasă și până acum nu am dorința de a mă întoarce în Marea Britanie.

Cât de diferit e programul universitar și cât de complicat e în comparație cu cel din Preston?

În funcție de specialitate. În cazul meu, primul semestru s-a bazat pe cursurile intensive de limbă coreeană ce durau patru ore în fiecare zi și lecții de traducere de două ori pe săptămână. Spre deosebire de cursul de o oră în UK, în Coreea acesta durează 75 de minute și au loc două examene pentru același obiect în decurs de un semestru. Mi-a fost foarte greu în cazul cursului de traducere, deoarece era destinat studenților coreeni, deci se cerea cunoașterea limbii la nivel nativ, iar eu eram în prag de nivelul intermediar.

Cum sunt coreenii și cum e viața în Coreea?

Majoritatea oamenilor sunt foarte primitori, în special bătrânii care te complimentează și pentru cea mai simpla propoziție spusă în coreeană. Apreciază foarte mult când străinii le îmbrățișează cultura: vorbind limba, îmbrăcând hainele tradiționale, gătind mâncăruri specifice sau altele. Oamenii sunt foarte politicoși și deschiși să te ajute în diferite situații. Activitățile în această țară sunt nenumărate, fie că ești copil, adolescent, adult sau bătrân. Orice loc merită vizitat. Totuși, în ciuda faptului că oamenii sunt foarte primitori, rasismul și discriminarea prevalează în societate. Termenul ce descrie persoanele străine este „oegug-in”, cunoscut ca și „extraterestru”. Există restaurante sau cluburi ce interzic accesul străinilor, în piețe poți fi înșelat de bani sau poți fi ocolit în transportul public. Din propria experiență, în baruri, personalul masculin profită de faptul că ești străin pentru a flirta și a te face să revii. E un fel de strategie de business pe care mulți străini nu o realizează.

Ce dificultăți ai întâmpinat până acum? Ai simțit anumite bariere?

Cel mai mare obstacol este bariera lingvistică. Limbajul folosit în viață cotidiană diferă mult de ce învățam în cărți. Există atât de multe forme gramaticale sau conjugări greu de înțeles sau care par a nu avea sens. Deși vorbesc foarte rapid, coreenii sunt leneși în a pronunța, de aceea utilizează forma scurtă a cuvintelor ce te fac să pierzi întregul context. Totodată, în Coreea există foarte multe dialecte, ceea ce face studierea limbii și mai complicată.

Coreea de Sud este considerată a fi cea mai inovativă țară din lume. Ce inovații te-au impresionat?

Aici tehnologia este implementată în orice aspect al vieții cotidiene. Majoritatea bătrânilor folosesc telefoanele mobile. Orice soluție este la un click distanță. Coreea de Sud are cele mai eficiente căi de transport din lume și propriile mape digitale – Naver sau Kakao Map. Spre deosebire de universitățile din Regatul Unit, aici nu folosim un ID fizic, ci o aplicație mobilă. Prezența la ore se confirmă prin aplicație sau conexiune Bluetooth. Până recent purtarea măștii era obligatorie în spații închise din cauza pandemiei, de aceea aeroporturile, spitalele sau locurile de muncă sunt dotate cu Keemi, robot creat de inteligența artificială pentru recunoașterea facială. Acesta are posibilitatea de a se mișcă liber detectând persoanele ce nu poarta masca și temperatura corpului. Robotul este echipat cu raze ultraviolete pentru a igieniza orice suprafață interioara. Țările din vest ar considera această inovație inutilă, dar coreenii sunt foarte stricți în purtarea măștii, deși legea cere acum respectarea regulilor doar în transportul public și spitale.

Coreea s-a transformat în ultimii ani şi într-un obiectiv turistic important, având un patrimoniu cultural impresionant. Ce locuri turistice ai reușit să vizitezi?

Am reușit să vizitez cele mai cunoscute locuri ca Turnul N Seoul, Lotte Tower, râul Han, muzeele principale, Myong-dong, Insadong, Hongdae, Gangnam, Itaewon. În toamna am reușit să serbez Chuseokul, una dintre cele mai importante sarabători în Coreea, purtând costumul tradițional „hanbok”, vizitând renumitul palat Gyeongbokgung. Gyeongbokgung este unul dintre cele cinci palate regale conservate până în prezent alături de Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung și Gyeonghuigung. Am reușit de asemenea să mă pierd și prin satul Bukchon care reda perfect atmosfera rurală a caselor tradiționale hanok de acum 600 de ani. Seulul este binecuvântat din plin cu relief montan, iar expediția pe munte este foarte cunoscută în rândul localnicilor. În decembrie am urcat pentru prima dată pe muntele Gwanaksan ce mi-a oferit vedere rară a unui templu pe marginea stâncii.

Ce ar fi bine să știi înainte să ajungi în Coreea de Nord?

Dacă ești turist, nu este necesar să știi limba, ci să cunoști alfabetul. Alfabetul coreean „Hangeul” poate fi memorat foarte rapid și e foarte util atunci când trebuie să recunoști denumirile străzilor, clădirilor sau chiar a mâncării. Descarcă aplicația Naver Map la sosire. Google Maps nu este de prea mult ajutor. Procură cardul the transport „T-money” în aeroport, și ia metroul spre destinația dorită. Evită taxiul și prețurile super exagerate, în special taxiul negru. Seulul este un oraș aglomerat, de aceea așteaptă-te să fii împins sau să te lovești de cineva în metrou sau pe stradă. Vlorile Confucioniste promovează armonia socială, astfel trebuie să ții cont de nivelul de politețe față de cei mai în vârstă. În timpul mesei, trebuie să-i aștepți pe cei mai în vârstă sau pe cei cu poziție socială mai înaltă să înceapă primii, iar dacă îți este oferit alcool, este nepoliticos să refuzi. Topurile sau decolteurile ar putea să-ți aducă priviri nedorite. Din cauza poluării aerului este recomandat să porți mereu o mască cu tine.

AUTOR: Marina Cărăuș