Selena Covrig: ,,Inspirația mea este influențată de dispoziția și stările pe care le am, muzica pe care o ascult și peisajele frumoase văzute”

Se spune că oamenii de artă sunt speciali, mulți dintre ei aleg să folosească arta fie ca un refugiu, fie ca o formă de terapie sau chiar ca o exteriorizare. Specială este și protagonista interviului de astăzi – Selena Covrig, o tânără elevă din Liceul Teoretic Zîmbreni care este  îndrăgostită de tot ceea ce înseamnă artă. Picturile Selenei inspiră liniște, pace și deși are doar 13 ani, aceasta a reușit să încerce atât de multe lucruri în domeniul picturii: realizează picturi în ulei dar și oferă o nouă viață hainelor uitate de mult timp în garderobă. Despre întreg procesul de lucru, despre multă muncă, inspirație și creativitate vom afla în interviul de mai jos.

Unda LIberă: Cum ai descoperit pasiunea pentru artă?

Selena Covrig: Încă de mică am fost pasionată de tot ceea ce înseamnă artă, în special de  pictură și design vestimentar. Odată cu trecerea anilor am început să mă aprofundez din ce în ce mai mult în acest domeniu, întrucât era ceea ce mă pasiona. Părinții mei au fost cei care m-au ajutat să-mi pornesc drumul. Observând evoluția picturilor mele aceștia au decis sa practic cursuri mai profesionale, astfel am reușit sa ajung la nivelul care sunt acum.

Unda Liberă: Care sunt sursele tale de inspirație ? Ai anumiți artiști din domeniu care te inspiră?

Selena Covrig: Inspirația mea este influențată foarte mult de dispoziția și stările pe care le am, muzica pe care o ascult, peisajele frumoase văzute dar și foarte des mă inspir de la alți artiști. Unii dintre preferații mei fiind Carolina Elizabeth și Carol Griffin.

Unda Liberă: De unde ai învățat secretele picturii? Faci studii sau anumite cursuri în domeniul artei?

Selena Covrig: Secretele picturii le-am învățat de la cursurile pe care le practic de patru ani pentru pictura pe baza de ulei. În viziunea mea secretul principal constă în ideea că trebuie să iubești ceea ce faci, să ai răbdare dar și să fii cu adevărat pasionat și îndrăgostit de culori și nuanțe.

Unda Liberă: Care sunt tipurile de lucrări pe care preferi să le pictezi?

Selena Covrig: De obicei, cele mai iubite sunt picturile în ulei și cred ca am ajuns sa o manevrez cel mai bine dintre toate. Când vine vorba de ceea ce este ilustrat în picturi cel mai mult îmi place să pictez peisaje și obiecte concrete mai aproape de fantastic.

Unda Liberă: Cum se desfășoară procesul de creație pentru tine? Care sunt pașii esențiali pe care îi urmezi?

Selena Covrig: Procesul de creație depinde în primul rând de imaginea aleasă și de mărimea pânzei pe care aleg să lucrez. Pașii esențiali pe care îi folosesc tot timpul este de a începe mereu cu fundalul picturii, iar la finalul acesteia am obiceiul de mai trece odată cu vederea toate detaliile și de a retușa orice mic neajuns. 

,,Femeia abstractă” în arta liniară realizată de Selena

Unda Liberă: Cum ai ajuns la ideea de a picta pe haine?

Selena Covrig: Această idee de fapt a fost inspirată de rețelele de socializare, astfel am decis sa încerc și acest fel de pictură pentru a mă dezvolta și mai mult în domeniu.          

Unda Liberă: Cât rezistă în timp desenul realizat pe un articol vestimentar?

Selena Covrig: Pot spune că hainele pictate nu au nevoie de o îngrijire foarte deosebită, întrucât dacă articolul este unul păstrat desenul poate rezista foarte mult timp. Odată ce pictura este uscată ea nu se mai șterge și nici nu se spală. 

Unda Liberă: Cum avem grijă de astfel de articole pictate manual?

Selena Covrig: Hainele pictate nu au un anumit fel special de îngrijire, există însă câteva detalii de care trebuie să ținem cont. În primul rând ele trebuie să fie spălate la nu mai mult de o temperatură de 30 de grade iar în cazul în care articolele trebuiesc călcate este binevenit ca zona pictată să fie acoperită cu un șervețel sau cu orice alt textil. 

Unda Liberă: Cât timp și atenție este necesar pentru a realiza un astfel de articol vestimentar?

Selena Covrig: Depinde de model,  dar aproximativ am nevoie de 8-9 ore de lucru și o atenție maximă deoarece pictura pe materiale textile este mult mai complicată și delicată.

Unda Liberă. Te gândești să îți continui studiile în domeniul artei după ce vei absolvi gimnaziul?

Selena Covrig: Cu siguranță acesta este drumul pe care mi-ar plăcea sa merg, în domeniul artei, în special ca și designer vestimentar. Este scopul meu, deoarece unul dintre cel mai importante principii pentru mine, este sa mă ocup cu ceea ce mă pasionează și iubesc.

Unda Liberă: Îți mulțumesc mult pentru interviu.

Reporter: Mădălina Solomon