
În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unele aspecte legate de limbă, etnie și cultură continuă să fie instrumentalizate în scopuri de divizare și pentru consolidarea legitimității regimului de la Tiraspol. În acest context, școlile cu predare în limba română reprezintă o țintă constantă a presiunilor exercitate de structurile transnistrene, anunță asociația Promo-LEX.
Mass-media controlată de structurile transnistrene și holdingul Sheriff a lansat o nouă campanie mediatică împotriva școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, în contextul introducerii noii versiuni a manualului de istorie pentru clasa a XII-a. Deși Tiraspolul manifestă, aparent, deschidere în discuțiile privind returnarea sediului Liceului „Evrika” din Râbnița, desfășoară, în paralel, o campanie mediatică ostilă, etichetând școlile cu predare în limba română drept instrumente de „reabilitare a nazismului”. Acest joc duplicitar subminează credibilitatea oricărei negocieri reale.
În perioada februarie-martie 2025, posturile TV „Pervîi Pridnestrovskii” și „TSV” au difuzat peste 30 de materiale, reportaje și emisiuni care asociază educația subordonată Chișinăului cu „reabilitarea nazismului și a fascismului”, mai scrie sursa citată.
Principalele narațiuni promovate sunt:
- Manualele de istorie din școlile cu predare în limba română ar avea drept scop reabilitarea fascismului și nazismului, precum și prezentarea „eliberatorilor” drept „ocupanți”. Torționarii și criminalii sunt numiți eliberatori, iar cei care au distrus fascismul sunt considerați ocupanți;
- Școlile cu predare în limba română ar inocula elevilor o viziune falsificată și periculoasă asupra istoriei;
- Elevii care studiază în școlile subordonate Chișinăului își vor considera propriii părinți și bunici drept „ocupanți”;
- Manualul de istorie din școlile cu predare în limba română este o bombă cu efect întârziat — în viitor poate deveni un catalizator al unor evenimente tragice;
- Pentru autoritățile de la Chișinău, eroii sunt cei care au comis crime, cum ar fi împușcarea în masă a unor oameni nevinovați, în timp ce pentru Tiraspol, eroii sunt cei care au luptat în tranșee pentru a distruge fascismul și nazismul.
Această retorică nu este una singulară în spațiul ex-sovietic.
Narațiuni asemănătoare au fost promovate și de mass-media controlată de Kremlin în raport cu manualele de istorie din școlile ucrainene, având scopul de a susține teza „denazificării”, folosită drept pretext pentru invazia rusă. Aceste tactici propagandistice urmăresc să legitimeze, în rândul publicului intern și extern, acțiuni agresive împotriva statelor care își afirmă identitatea națională și europeană.
Vadim Krasnoselski este principalul promotor al acestor narațiuni, folosindu-și intervențiile publice și aparițiile în mass-media locală și rusă, pentru a induce în rândul populației un sentiment de frică, nesiguranță și neîncredere față de școlile cu predare în limba română aflate sub jurisdicția autorităților constituționale[7]. Krasnoselski le-a cerut părinților „să se uite atent la ce istorie învață copiii lor” și i-a avertizat că „copiii vor ajunge să-i considere ocupanți”. De asemenea, Krasnoselski transmite părinților că, deși aparent au libertatea de a-și înscrie copiii în școli cu predare în limba română, această libertate este condiționată de un control strict asupra conținutului educațional.
„Astăzi, pe teritoriul Transnistriei funcționează școli românești. Ele sunt frecventate de copii transnistreni. Este alegerea părinților lor. O respectăm. Dar nu vom permite ca o astfel de istorie să le fie predată”.
(Declarația lui Vadim Krasnoselski din 10 martie 2025)
Numărul mare de materiale difuzate în mass-media locală și caracterul repetitiv al narațiunilor false indică desfășurarea unei campanii mediatice concertate, cu o agendă politică clară. Unul dintre scopurile acesteia este discreditarea instituțiilor educaționale subordonate Chișinăului, care creează condiții pentru justificarea unor potențiale măsuri represive împotriva acestora. Totodată, prin declarații precum „Când vorbiți despre reintegrare, gândiți-vă la istorie. Noi avem chiar și eroi diferiți”, regimul de la Tiraspol urmărește să alimenteze rezistența față de orice perspectivă de reintegrare a țării, portretizând Moldova drept o țară care promovează sau tolerează reabilitarea nazismului.
Reamintim că, în 2024, au fost raportate cazuri de intimidare și hărțuire a părinților care își înscriu copiii în școlile cu predare în limba română. Intimidarea părinților s-a amplificat în contextul creșterii numărului de cereri depuse de familiile vorbitoare de rusă și de persoanele angajate în cadrul structurilor transnistrene, care, în ciuda acestui fapt, aleg să-și înscrie copiii în școlile subordonate autorităților constituționale. Unele familii, sub presiunea intimidărilor și audierilor abuzive, au decis să transfere copiii în școlile controlate de Tiraspol. De asemenea, în septembrie 2024, presa controlată din regiune a inițiat o campanie de intimidare și denigrare împotriva Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender. Campania a fost declanșată după ce structurile transnistrene au interzis accesul scriitorilor moldoveni Maria Ivanov, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun și Elvira Moroșan la liceu, invocând drept pretext faptul că revistele literare „Timpul”, pe care aceștia le transportau, ar conține materiale de „propagandă politică” împotriva Rusiei și a regiunii transnistrene, mai notează Promo-LEX.
Ținând cont de obligațiile pozitive care revin autorităților constituționale ale Republicii Moldova, este esențial să fie depuse eforturi rapide și eficiente în vederea încetării imediate și necondiționate a tuturor formelor de presiune și intimidare exercitate asupra școlilor cu predare în limba română. Subliniem că necesitatea adoptării unor măsuri pentru prevenirea și eliminarea hărțuirii și intimidării elevilor, părinților și profesorilor din aceste școli a fost reiterată inclusiv de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în cadrul celei de-a 1521-a reuniuni, desfășurate în perioada 4–6 martie 2025.
În concluzie, campania mediatică desfășurată de mass-media controlată de Tiraspol și susținută de holdingul Sheriff împotriva școlilor cu predare în limba română reprezintă o amenințare serioasă la adresa dreptului la educație și a libertăților fundamentale. Autoritățile de la Chișinău, precum și partenerii internaționali, trebuie să continue să monitorizeze situația și să ia măsuri concrete pentru a garanta securitatea și autonomia instituțiilor de învățământ în regiunea transnistreană.