Satul Tocuz, sufocat de gunoaie. Un ping-pong al deșeurilor între primărie și localnici

De mai bine de zece ani, satul Tocuz se sufocă în gunoaie. O recunoaște chiar și edilul localității, care spune că de vină ar fi și sătenii care locuiesc în apropierea râpei, unde aruncă toate deșeurile și murdăriile din curte, astfel se produce un miros neplăcut pentru trecători, în special pentru biserica și magazinul care se află la câțiva metri distanță.

Deși această râpă se află lângă o stradă centrală din satul Tocuz, localnicii spun că primarul niciodată nu a venit cu inițiativa de a o curăța de mizerie sau de a face vreo schimbare, chiar dacă au fost depuse zeci de plângeri pentru disconfortul creat de oamenii care aruncă în pârâu și în împrejurimea acestuia.

,,Este un lucru foarte neplăcut, unde s-a mai văzut așa ceva, oamenii vin la biserică pentru a se ruga nu pentru a respira aerul acesta murdar, este imposibil să stai în curtea bisericii când vizavi oamenii își aruncă mizeriile de la animale’’, spune Preotul Bisericii,,Sfântul Nicolaie’’, ne spune Serghei Sorocean.

La fiecare ploaie acest miros neplăcut devine tot mai puternic, iar cel mai mult de suferit în această situație au magazinele și familiile care în curând nu își vor mai putea deschide geamul sau lăsa ușa deschisă la casă, dacă nu va fi curățat pârâul de deșeuri în cel mai scurt timp posibil.

,,Au fost scrise și cereri, au fost și discuții cu populația din sat dar totul în zadar, ei nu înțeleg că aici în magazin sunt produse care atrag acest miros pocit, este pusă în pericol sănătatea noastră, de ce nu vor să înțeleagă și să facem cu toții o schimbare’’, ne-a povestit  vânzătoarea magazinului, Tatiana Slănină

Acum se fac investigații pentru a putea rezolva această problema care durează deja de câțiva ani. Primarul va vorbi personal cu localnicii și speră că oamenii vor fi mai conștienți și mult mai responsabili.

,,De vină este populația că a început a arunca peste tot deșeurile din curte, iar acum când deja totul este mai grav, au apelat la mine, bineînțeles că nu lăsăm această problemă fără rezolvare, eu sper că oamenii vor înțelege de-acum necesitatea colectării gunoiului’’ , declară, Alexandru Țurcan, primarul satului Tocuz.

Râpa va fi curățată în perioada de 10-30 iunie, iar gunoiul colectat va fi transportat într-un loc autorizat. La această acțiune vor participa și câțiva oameni din sat voluntar, pentru a dărui un alt aspect localității.

Autor: Cristina Potîng